Ваня Григорова вече не крие, че е циганка

Амбициозната политичка е израснала в ромското гето "Христо Ботев", но никога не е живяла в катун

Нещо за четене
18:50 - 06 Юни 2024
22601
Ваня Григорова вече не крие, че е циганка

Ваня Григорова никога не е коментирала публично слуховете, че е от ромски произход. Те се понесоха още миналата есен, когато мургавата синдикалистка се кандидатира за кмет на София, а БСП я подкрепи и тя за малко да седне в стола на Фандъкова, отивайки на балотаж срещу Васил Терзиев.

Още тогава бе направен опит Ваня да бъде уязвена чрез ромския си произход, който тя никога не е криела, но не е афиширала и официално. Вбесена от расистките подмятания, Григорова дори обмисляла официално да го признае, но тогава от щаба й настояли да не го прави, тъй като това щяло да отблъсне част от електората, пише в. "Уикенд". Сега обаче актуалната политическа лидерка не се притеснява да декларира каква е и е озадачена, че има хора, които смятат, че това е неин минус.

Карикатура на Ваня Григорова, изобразена като колоритна ромка, се появи в днешния брой на хумористичния вестник "Прас прес". Тя е дело на Алла и Чавдар Георгиеви

„Никога не съм се срамувала от това коя съм – напротив, горда съм! Да, моите родители са роми и са едни честни и почтени хора, които са изградили всичко с труда си”, казва пред съпартийците си Ваня Григорова, когато я предупредили, че от БСП се готвят да лансират като компромат истината за това, че е ромка. Корнелия Нинова в частни разговори открито я наричала „циганката”, което обаче изобщо не засягало бойната бивша синдикалистка.

Григорова е родена през 1978 г., тогава майка й е само на 16 години. Родената през 1962 г. нейна родителка Антоанета Иброва Яшарова е дъщеря на Ибро Батов Яшаров – етнически циганин с мохамеданско вероизповедание. През 60-те години Ибро променя името си на Кирил и сменя и името на дъщеря си. Ваня е родена и отраснала в квартал „Христо Ботев“, в средата на ромското гето, на ул. „506-та“. Тя обаче изрично уточнява, че никога не е живяла в катун, а в апартамент на панелен блок. В момента с приятеля си живеят в апартамент в по-престижен столичен квартал, но и строят и къща, в която планират скоро да се нанесат.

Ваня е горда с произхода си

Официалната биография на Григорова стартира с това, че е започнала трудовия си живот като чистачка в училище, след което е назначена по програма за ромска безработица в обект на веригата „Макдоналдс”. През 2011 г. Ваня Григорова е потърсена от органа на БСП - в-к „Дума“, за да коментира напрежението в ромските махали, възникнало след убийството на млад мъж в Катуница, свързано с цар Киро. Тогава много от циганските средища бяха под охрана от жандармерията, заради възникнали в цялата страна протести. Григорова коментира напрежението в квартал „Христо Ботев“, в който живее и е представена като човек, който „сега работи в неправителствения сектор като координатор на програма“. Името на Ваня Григорова се открива и като автор на доклад за изпълнение на Плана за десетилетието на ромското включване през 2012 г.

Майката на Ваня – Антоанета, я ражда на 16-годишна възраст