Ваня Кастрева: Онлайн обучение, само ако 2/3 от родителите са съгласни

Актуални новини
11:23 - 27 Октомври 2020
1529
Ваня Кастрева: Онлайн обучение, само ако 2/3 от родителите са съгласни

Педагогическият съвет има тежката си дума, но трябва да се търси мнението и на родителите.

Това заяви пред БНР началникът на образователния инспекторат в София Ваня Кастрева във връзка с новата заповед на МОН, с която се разрешава училищата да преминават към електронно обучение след предложение на директора.

Според нея поне 2/3 от родителите трябва да са съгласни това да се случи.

„Заповедта залага на диалогичен режим на всички участници в образователния процес. Предложенията за преминаване към електронно обучение следва да се вземат от педагогическия съвет на училището и да бъдат съгласувани с обществения съвет при отчитане на мнението на преобладаващата част от родителите”, коментира Кастрева.

Според нея просветният министър се е натоварил с голяма отговорност, така че екипът му бързо да реагира на предложенията на училищните директори.

„Не бих казала, че тази заповед е бягане от отговорност. Напротив, тя е знак за голяма отговорност“, подчерта относно упреците, че така отговорността се прехвърля на директорите. Шефката на образователният инспекторат посочи, че на този етап има баланс в отсъствията на учениците на този етап.

В най-голямото училище в София и страната - 18 СУ „Уилям Гладстон“ в София, най-висок е ръстът на отсъстващи и карантинирани ученици в начален етап. В друго училище – 192-ро в Бистрица има над 30 на сто отсъстващи учители, на фона на неголям процент отсъстващи ученици. В професионалната гимназия „Княгиня Евдокия“ отсъстващите са  над 30%, но малък брой карантинирани. В Испанската гимназия пък расте броят на карантинираните паралелки.

„Картината е изключително пъстра и затова тази заповед на министъра дава възможности да имаме ефективна превенция на риска от разпространение на Covid-19, навлизайки във време, в което и другите грипни зарази започват да се проявяват“, коментира началникът на РУО - София. Тя допълни, че при 30% отсъстващи учители или ученици вече говорим за наистина висок брой.