Ваня Костова и още 322-ма творци с държавна помощ от 2160 лева

Новини
18:54 - 14 Май 2020
12812
Ваня Костова и още 322-ма творци с държавна помощ от 2160 лева

Естрадните певци Ваня Костова, Диана Дафова и Панайот Панайотов, рокаджийката Милена Славова, музикантите Стоян Михалев, Стоян Роянов - Я-Я, Миленита и Мила Михова, както и актьорите Явор Веселинов, Ирмена Чичикова, Любомир Ковачев и Велислав Павлов са сред първите независими творци, които ще получат финансова помощ от Министерство на културата. Тя е по програма „Творчески стипендии за подпомагане на млади и на изтъкнати творци и на други млади специалисти в областта на културата“.

Кандидатите за държавна помощ са били общо 1028-ма. 323 актьори, режисьори, литератори, музиканти и художници ще получават по 720 лв. месечно в продължение на три месеца, или общо по 2160 лв. Списъкът с одобрените бе публикуван в сайта на национален фонд „Култура” в четвъртък, 14 май. Сред одобрените са и актрисата Рени Врангова, съпруга на режисьора Александър Морфов, писателя Христо Стоянов, оперната прима Дарина Такова, младия писател Стефан Иванов, както и народния певец Александър Александров-Алекс.

Поместен е и списъкът на отхвърлените кандидати, в който присъстват над 385 имена. Те не са последователно номерирани (за разлика от одобрените) и точният им брой не е указан, но са събрани в 48 страници. Според комисията на НФК, те не отговарят на изискванията – до 1000 лв. средномесечен доход през миналата година, да не са получили безлихвен кредит или друга финансова подкрепа на друго основание по мярка за финансово подпомагане в условията на епидемията от COVID-19 или не отговарят на целите на програмата. Стипендии са отказани на известни творци като композитора Стефан Диомов, джаз примата Мирослава Кацарова, Анна-Мария Гюзелева, Симон Еди Шварц, Развигор Попов, актрисата Сашка Братанова, Милена Гетова, поета Борис Роканов, младата певица Дивна, музиканта Пепи Писарски, режисьора Андрей Калудов, композитора Вида Пиронкова, актьорите Август Попов, Владислав Карамфилов – Въргала, Алекнадър Косев и Леонид Йовчев, разказвача на вицове Венци Мартинов, чалга певеца Крум, синът на Ваня Костова - певеца Боян Михайлов, и много други.

Има още 320 кандидатури, за които се очакват уточнения по документацията и се водат частично одобрени. Имената им на този етап не са оповестени.

За да даде възможност на творците да приведат в ред документацията си и за да обхване още по-голям брой от тях, националният фонд „Култура” е обявил още една извънредна сесия за кандидатстване при същите условия, която ще започне утре, 15 май. Документи ще могат да се подават до 26 май 2020 г.