Ваня Щерева се завърна дръзко в музиката с "Restart" (ВИДЕО)

Звездата от Народния театър и "Войната на буквите" Кире Гьоревски партнира на певицата в новото й любовно видео

Култура
20:51 - 06 Май 2023
7564
Ваня Щерева се завърна дръзко в музиката с "Restart" (ВИДЕО)

Ваня Щерева реши да сложи кръст на свое обещание и да се завърне на музикалната сцена, която напусна преди 15 години с намерението повече да не се връща на нея. Актрисата и певица направи своето завръщане в музиката по дързък и емоционален начин, каквато е самата тя и създаде песента "Restart" - ярко послание, че има намерение да рестартира живота си и да започне някои неща на чисто. Преди две седмици Ваня Щерева пусна и видеото към песента, което до момента е гледано над 100 000 пъти във видео платформите и среща стотици позитивни коментари, видя Lupa.bg.

„Никога не е късно да се върнеш към нещо, което толкова обичаш. С музиката сме в „отворена“ връзка от дълги години. Все й бягам, а тя все ме застига. Тази песен е моето завръщане. Моето неспазено обещание към себе си преди 15 години, че спирам с музиката. Моето пътуване от безсмислието към смисъла”, сподели Ваня Щерева. 

Според нея в новата й песен "Restart" всеки може да се разпознае. „Песен за момента, в който губиш любовта и тогава осъзнаваш колко глупави грешки си допуснал, за да стигнеш до тази загуба. Колко безсмислени битки си водил. Текстът се ражда на летището в Бодрум", разказа певицата. Тогава тя работи във втория сезон на шоуто „Ергенът“ и й се налага за кратко да отиде на участие в Лондон.

„Самолетът имаше три часа закъснение. Лежах на седалките, слушах I will Survive и плачех. Усещах погледите на околните върху себе си. Не исках да хвана самолета, но се налагаше да го дочакам. Сетих се за всички нежелано хванати самолети. И за всеки вик към Вселената да рестартира любовта. Отворих празен файл на телефона си и започнах да описвам тъгата си“, изповядва се Ваня Щерева.

Музиката се излива по-късно и след писалката певицата хваща и китарата. По аранжимента на песента Ваня работи с Kamen, който стои зад много от проектите на дъщеря й певицата Мила Роберт и група "Молец". Записът, смесването и мастерирането са на Pavell. 

Ваня Щерева, която като дете и тинейджърка третира лека атлетика, а след това завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ при проф. Стефан Данаилов, снима и ефектно видео към "Restart". Клипът е ярка заявка, че на актрисата с усет към музиката й предстои интересно ново начало в творчески план.

За видеото към песента Ваня Щерева се доверява на театралния режисьор Стайко Мурджев, който e известен с афинитета си към авангардни и провокативни пиеси.

„Ваня е магия. Тя е човек-чудо, артист-стихия, многопластова и разноцветна. И е чест и привилегия да бъдеш до нея, да имаш щастието да се докоснеш и съпреживееш поне за миг онова красиво приключение, какъвто всъщност е животът ѝ. Когато ме покани да снимаме заедно клипа на "Restart", бях едновременно поласкан и ужасѐн, защото усещах и разбирах какво доверие и чест за мен е тази покана, но и каква отговорност. Но приех веднага, разбира се, защото това щеше да бъде за мен една сбъдната мечта“, споделя Стайко Мурджев. Той е носител на две награди "Икар" и един "Аскеер" за свои постановки.

Видеото е заснето на Летище София, а оператор е Виктор Милушев. Монтажът е на Митко Балабанов.

Ваня Щерева и Кире Гьоревски пресъздават в клипа към песента "Restart" една истинска любовна история - едновременно красива и бурна

Клипът е като един кратък, но вълнуващ филм за любовта, разочарованията и надеждите. В главната роля до Ваня Щерева влиза  актьорът Кире Гьоревски, който е родом от Битоля, но преди десет години се дипломира в НАТФИЗ в класа по актьорско майсторство на проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев. Кире Гьоревски играе на сцената на Македонския национален театър в Скопие и в Народния театър "Иван Вазов". От скоро талантливият македонец е на щат и в академичната трупа в София. Още през 2018 г. той впечатли с дебюта си в Народния театър с ролята си в спектакъла на Явор Гърдев "Наблюдателите (Хипотеза за отвъдното)".

През последните месеци Кире Гьоревски се разписва ярко и в постановките "Фиеста" и "Разходка с Гогол". Телевизионните зрители пък познават актьора от запомнящите се участия в сериалите „Отдел Издирване“, „Пътят на честта" и „Войната на буквите“.

В клипа към "Restart" заедно с Ваня Щерева Кире Гьоревски пресъздава една истинска любовна история - едновременно красива и бурна. Освен тях във видеото участват Виктор Калев и Александра Богданска, които също са ключови персонажи в сюжета.

"Благодаря на скъпите ми приятели Виктор Калев и Александра Петканова, че ми оцветиха клипа с присъствието си. И на Кире Гьоревски - за мен е чест да работим заедно", написа в социалните мрежи Ваня Щерева.

В края на 2002 г. тя прави своя двоен дебют на театралната сцена – с пиесата „Кукувицата“ от Елин Рахнев. В нея играе централната роля, но е и автор на музиката към спектакъла, заедно с Георги Георгиев от група „Остава“.

Ваня Щерева е една от малкото певици, които създават сами песните си – музика и текст. Един от големите хитове на Атлас – „Играта свърши“, е по текст на Ваня. По нейни стихове пеят Стенли, Ирина Флорин, Ирра, Антибиотика и др.

Като певица тя става известна през 2000 г. с първата си песен "Портокалово момиче“. Следват хитовете "Само твоето име“, "Чай вместо лед“ и "Ще те купя“. Тя става вокал на нова група – "Мачпойнт“. Първият видео клип на групата "Тук е“ се излъчва циклично в музикалните медии през юли 2007 г. и в продължение на седмица заема върха на класацията Mad Tv Top 10. Режисьор на клипа е Руши Видинлиев.

През 2005 г. излиза първият роман на Ваня Щерева, озаглавен "Образцов дом“, заради който тя зарязва активните си занимания в музиката и се насочва към литературата, драматургията и телевизионните формати. Тя е сред сценаристите на реалити шоуто "Биг Брадър", както и на сериала „Под прикритие“. През 2021 г. участва в третия сезон на "Маскираният певец“ по Нова телевизия като гост-участник в ролята на Баба Яга.

Завръщането на Ваня Щерева към музиката определено среща подкрепа в социалните мрежи, видя Lupa.bg. Стотици поздравяват певицата за решението й и я насърчават за рестарта. "Страхотен рестарт! Поздравления и продължавай смело напред!", радват се познати на певицата. 

Ето и част от коментарите на хората към песента и видеото на "Restart":
 
"Настръхваща, разтърсваща, рестартираща. Много добра песен, а видеото е уааау. Поздравления!"

Брутално добро! Нечовешки брилянтно! Лириката е ... нямам думи! Пълен респект!"
 
"Текст, музика, аранжимент, видео - галерия за сетивата."
 
"Все едно описваш мен в момента! Много силна песен. Остава в сърцето".

"Страхотно завръщане! Липсваше на музикалната сцена. А актьорът (Кире Гьоревски, б.ред.) от клипа е страхотно попадение!"

"Водопад от емоции, палитри от звуци, картини от думи - като барабанящи капки свеж пролетен дъжд... хубаво, хубаво."

"Каква приятна изненада! Първо, както винаги си много гореща (разбирай "секси"), текстът е прекрасен, а припевът ми звучи леко носталгично, напомняйки ми за други разкошни твои парчета."

"Мога да го опиша само с една дума - изкуство. От където и да го погледнеш. Музика, текст, страхотен клип с добра актьорска игра, идея и смисъл!"
 
"Най-хубавото обещание, което не си спазила! Песента е разкошна! Видеото - убийствено!"

А Ваня Щерева на фона на прекрасните кино кадри на летището и в прегръдките на екранния си партньор Кире Гьоревски пее:

Разруши ме из основи.
Проектирай ме отново.
И обичай ме обратно.
Рестартирай. Ме.