Ваня Щерева жури в конкурс за аудиосериали

„До дъно“ на Анна Пеева с участието на Калин Врачански е най-слушаната история

Актуални новини
14:31 - 05 Май 2020
3622
Ваня Щерева жури в конкурс за аудиосериали

Актрисата, певица и писателка Ваня Щерева ще се нагърби със сериозната задача да оценява най-добрите сценарии за аудиосериал у нас. Това ще се случи в рамките на конкурса Storytel Studio, който ще излъчи двама победители. Те самите пък ще имат честта да работят рамо до рамо с Щерева и останалите от журито по довършването и издаването на проекта си, съобщи „Монитор”.

Крайният срок за участие в състезанието е 29 май. До тогава участниците трябва да изпратят пилотен епизод от своя аудиосериал, който да дава поле за развитие на сюжета за още поне 10-11 серии.

„Важното е да има добра история. И както за книгите казват, че още първото изречение трябва да те хване, то тук изследванията посочват, че можеш да заковеш вниманието на слушателите в първите 30 секунди.

След това, ако на тях им е интересно, те ще продължат да слушат. Ако не – ще преминат нататък“, обясни Щерева пред БНТ.

Близо месец преди крайния срок 20 автори вече са изпратили своите предложения за конкурса. Журито, в което влизат още създателя на първия български аудиосериал Богдан Русев и издателя от българския екип на Storytel – Ана Клисарска, ще излъчат двама победители до 30 юни.

Спечелилите писатели ще получат аванс от 3000 лв. и договор за продуциране и разпространение от Storytel.

Междувременно стана ясно, че „До дъно“ е най-слушаният аудиосериал, дело на български автор, в момента. Гласа си назаем за историята дава популярният актьор Калин Врачански. Историята проследява пропадналия следовател Петър, който е изгубен дълбоко в мрежите на алкохолната зависимост. Загубил семейството, работата и репутацията си, той е на дъното. Внезапният опит на дъщеря му да се самоубие го изкарва от душевната летаргия, в която е потънал. И го кара да приеме работа, която не харесва, но от която се нуждае. Автор на „До дъно“ е Анна Пеева.