Въоръжен мъж взе заложници в банка в Бейрут (ВИДЕО)

Според местните медии мъжът имал около 200 000 долара в банката

Любопитно
16:50 - 11 Август 2022
2323
Въоръжен мъж взе заложници в банка в Бейрут (ВИДЕО)

Въоръжен с пушка ливанец нахлу в банка в Бейрут и взе служителите за заложници. Той заплашва, че ще се самозапали с бензин, ако не получи спестяванията си, съобщи представител на службите по сигурността, предаде от Асошиейтед прес.

Мъжът, който освен оръжието, носел и туба с бензин, влязъл в клон на Федералната банка в оживения бейрутски квартал Хамра и взел за заложници шест или седем банкови служители. Той произвел три предупредителни изстрела.

Според местните медии мъжът имал около 200 000 долара в банката.

От края на 2019 г. ливанските банки, изпитващи недостиг на парични средства, въведоха строги ограничения за теглене на средства в чуждестранна валута. Днес страната страда от най-тежката икономическа криза в съвременната си история, при която три четвърти от населението е изпаднало в бедност, а стойността на ливанската лира е спаднала с над 90% спрямо щатския долар.

Войници от ливанската армия, полицаи от силите за вътрешна сигурност и агенти на разузнаването са обградили района на банковия клон. От органите на реда разговарят с въоръжения мъж, за да постигнат споразумение с него, но досега усилията им са безуспешни.

На видеозапис от мобилен телефон се вижда как недоволният мъж иска да си върне парите, докато отправя заплахи с оръжието си. На друг видеозапис двама полицаи през заключената входна врата на банката се опитват да убедят мъжа да освободи поне един от заложниците, но той отказва.

Клиент на банката, който успял да избяга от сградата, разказа пред местни медии, че мъжът е поискал да изтегли 2000 долара, за да плати медицинските сметки на хоспитализирани близки.

През януари собственик на кафене успя да изтегли 50 000 долара от банков клон в Източен Ливан, след като взе за заложници банковите служители и заплашваше да ги убие.