ВЪПРЕКИ КРИЗАТА: Изхвърляме огромно количество храна!

Днешният 16 октомври е  Световен ден на прехраната

Новини
12:50 - 16 Октомври 2022
2451
ВЪПРЕКИ КРИЗАТА: Изхвърляме огромно количество храна!

Какво правим с излишната храна и каква е грижата за нуждаещите се от прехрана в различните райони на страната?

Хранителните отпадъци представляват една десета (9,9%) от общия поток, сочат данните от Анализ на състоянието относно отпадъците към Националния план за управление на отпадъците (НПУО) 2021-2028 г., публикуван в интернет страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Разделното им събиране и оползотворяване може да донесе не само екологични, но и финансови ползи, разказва БТА. 

Непотребната храна е източник на ресурси. Превръщането ѝ на такива е основна дейност на Инсталацията за компостиране на биоразградими отпадъци на площадката „Хан Богров“ към Столичното предприятие за третиране на отпадъци. В нея се преработват събрани от домакинствата и търговските обекти биоразградими отпадъци, от които чрез анаеробно разграждане се получава биогаз. На следващ етап чрез когенератори той се преобразува в електрическа енергия, както и в топлинна енергия за нуждите на инсталацията. През 2021 г. в столичната инсталация са третирани 5050,18 тона хранителни отпадъци, в резултат на което произведената електроенергия за 2021 г. е 1 081 186 киловатчаса, съобщиха за БТА от Столичната община. Значително повече са третираните хранителни отпадъци в инсталацията и произведената електроенергия за първите девет месеца на 2022 г. Преработените отпадъци до месец септември включително са 5789,34 тона, а произведента в резултат електроенергия е 1 546 809,5 киловатчаса.

Разделно събиране на хранителни биоотпадъци на практика се извършва само в Столична община, се посочва в Анализ и оценка на прилагането на законодателството по управление на отпадъците на национално, регионално и местно ниво към НПУО 2021-2028 г., публикуван в страницата на МОСВ. През следващите няколко години следва да се доразвие системите за разделното им събиране в София и да се изградят инсталации за анаеробно разграждане на такива отпадъци в Бургас, Русе и Благоевград.

Отпадъците от храна в курортния комплекс „Албена“ се „превръщат“ в ток и топла вода, разказа за БТА заместник-директорът на дружеството по бизнес развитие Димитър Станев. Курортът е единственият в страната, който разполага със своя биогаз инсталация. Най-трудното беше да научим персонала да събира разделно хранителните отпадъци, допълни Станев. По думите му практиката е те да отиват в специални кофи и след това да бъдат извозвани до инсталацията. Там минават през още една сепарация, след това се смилат, кашата се хигиенизира и така постъпва в биогаз инсталацията, обясни Станев. После вече се „намесва“ когенераторът, който произвежда ток и топла вода.