Въпреки предупреждението на СЗО за хидроксихлорохина у нас продължаваме да го използваме

Страшните ефекти изискват месеци терапия, смята проф. Георги Момеков

Здраве
10:04 - 27 Май 2020
2714
Въпреки предупреждението на СЗО за хидроксихлорохина у нас продължаваме да го използваме

Световната здравна организация спря изследванията с хидроксихлорохин, който се използва за лечение на COVID-19. Причината – при употребата му са открити множеството странични ефекти.

Български медици бяха категорични, че препаратът е опасен само за определени пациенти.

Председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков обясни в „Тази сутрин“, че използването на медикамента е започнало заради опит с предишни коронавирусни инфекции.

„Френски лекар първи сигнализира, че хидроксихлорохинът би могъл да има положителен ефект върху заболяването в съчетание с азитромицин, като дори докладва за излекувани пациенти. Това даде старт на тази идея за лечение, без да има сигурни данни, че тази комбинация помага“, добави проф. д-р Нина Гочева, шеф на Клиниката по кардиология към НКБ-София.

Проф. Момеков уточни, че други проучвания върху препарата продължават, той даде пример с австралийците и британците. Хидроксихлорохин има влияние върху електрическата дейност на сърцето, което може да доведе до внезапна сърдечна недостатъчност, обясни проф Гочева.

По-страшните ефекти изискват месеци терапия. "Тук имаме терапия, която средно е пет дни, за този период рискът от тежки реакции е голям само при много малко хора. На хора с контраиндикации не се дава препарата“, добави проф. Момеков.

По думите на проф. Гочева хидроксихлорохинът никога не се прилага самостоятелно. Лечението на българи с медикамента не спира, а страната ни наскоро започна производството на препарата. Медиците посочиха, че няма от какво да се притесняват пациентите, лекувани с препарата.