Въпреки предупрежденията: Взимаме все повече кредити

Ипотечните заеми растат двуцифрено от 2020 г. насам

Икономика
16:05 - 21 Април 2024
3542
Въпреки предупрежденията: Взимаме все повече кредити

Въпреки предупрежденията и отвън, и от БНБ от 2022 г. насам кредитирането в България продължава да расте. През януари се разбра, че централната банка дори обмисля да въведе мерки, насочени срещу теглещите ипотечни заеми, в опит да охлади темпа, с който банките отпускат кредити.
 
На събитие, посветено на приемането на еврото през седмицата обаче Асоциацията на банките в България, обяви, че институциите кредитират разумно и отговорно. "Ясно видимо е, че ръстът на потребителските и ипотечните кредити е сравним с ръста на доходите, както и с ръста на БВП", обяви председателят на асоциацията Петя Димитрова, цитирана от "Дневник".

Тя обяви, че през последните 10 г. средната заплата е нараснала 2.7 пъти, а минималната - 3 пъти, което е повече от нарастването на потребителските и ипотечните кредити. 

От представените данни се вижда, че ипотечните заеми растат двуцифрено от 2020 г. насам като прогнозата на асоциацията е през 2024 г. годишният ръст на обема отпуснати ипотечни заеми да е 10.7%. При потребителските прогнозата е за 8.7% като през 2021, 2022 и 2023 г. растежът е двуцифрен на годишна база.

"По-високите доходи на домакинствата са достатъчни за обслужване на повечето кредити, които те са взели", посочи още Петя Димитрова. Обяви и че задлъжнялостта в България на домакинствата е по-ниска от средната за ЕС.

 Кредитирането продължава да расте с двуцифрени темпове и цената на банковото финансиране за домакинствата намалява от началото на годината, показват паричната и лихвената статистика на БНБ към края на февруари. Банката пък отново сигнализира, че високата кредитна активност, особено при жилищните заеми, създава "предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск" в системата.