Въпреки санкциите: Русия изнася рекордни количества злато и диаманти

Армения е изнесла руско злато на стойност 4 млрд. долара

Новини
10:11 - 06 Юни 2024
1656
Въпреки санкциите: Русия изнася рекордни количества злато и диаманти

От началото на 2024 година действа пълна забрана за внос на естествени и синтетични диаманти и бижута с брилянти от Русия в Европейския съюз. Това са решения от 12-ия пакет със санкции на ЕС, наложени на Русия заради пълномащабната агресия срещу Украйна.

Частичното европейско ембарго върху руски диаманти, обработени в трети страни, започна да се налага от 1 март, а пълното ембарго ще влезе в сила на 1 септември 2024 година.

Очевидно Русия е решила активно да използва тези „вратички" за заобикаляне на западните санкции, а Армения изпълнява ролята на канал, през който руските диаманти стигат до световния пазар. Пак по същия начин активно се изнася и руско злато, ембаргото върху което беше наложено още по-рано - през лятото на 2022 година.

Съобщения за нарастващия реекспорт на руски скъпоценни камъни и злато започнаха да се появяват в арменските медии още в средата на миналата година. Според официалната статистика през 2023 г. Армения е изнесла злато на стойност 1,8 млрд. долара и диаманти за 589 млн. долара - рекорд за арменската икономика.

От ноември 2023 година руско злато се реекспортира в особено големи размери, а от началото на тази година доставките продължават да нарастват. През първото тримесечие на 2024 г. износът на злато възлиза на 2,5 млрд. долара, а износът на полирани диаманти - на 185 млн. долара, пише "Дойче веле".

Преработката на тези суровини в Армения също се е увеличило рязко - с безпрецедентните 31%. Както през миналата година, така и от януари до март тази година вносът на шлифовани диаманти и злато в Армения, главно от Русия, е нараснал в същите мащаби. Според
изчисленията на икономиста Сурен Парсян от Ереван, от ноември миналата година досега Армения е изнесла руско злато на стойност 4 млрд. долара.