Въпрос на Lupa.bg: Ще подхванат ли далаверите на загубилия Пазарджик кмет Тодор Попов?

Никой не вярваше, че скандалният градоначалник може да бъде бутнат от стола му

Политика
15:00 - 06 Ноември 2023
7308
Въпрос на Lupa.bg: Ще подхванат ли далаверите на загубилия Пазарджик кмет Тодор Попов?

Най-голямото чудо на изборите се случи в Пазарджик, където кметът Тодор Попов загуби поста си от Петър Куленски след 16 години власт. Едва ли някой в Пазарджик е вярвал, че това може да се случи. Сега всички в града се питат, дали властите ще подхванат най-после всички далавери на Тодор Попов, които се появяваха в медиите една след друга и до този момент никоя от службите не им обръщаше внимание. 

Lupa.bg научи че най-големите далавери ставали чрез съпругата на кмета Силвия. Медията ни първа писа преди време за акция срещу Попов, която тогава все още не беше проведена. Впоследствие следите от проверката бяха покрити, както се случи и с пиянският скандал на Попов, в който го спипаха да шофира солидно почерпен. 

Далаверите на жена му са за обществени поръчки за строежи в града. Сигнали за нарушения са подавани многократно.
През тези 16 години обаче, нередностите не са били разследвани по правилния начин, става дума за сериозни конфликти на интереси.

Подадени са и сигнали, че съпругата Силвия притежава и скъп апартамент в столичния квартал "Витоша".
В службите е постъпила информация за това, че съпругата на кмета поемала всички поръчки за строеж на обекти в Пазарджик.

Става дума за детски площадки и ремонт на пътища, които се печелят от фирми на Силвия. По случая са направени проверки и всичко е тихомълком прекратено с положителен резултат за кметското семейство.

Продажба на безценица

Тодор Попов нашумя и с опита си да продаде родопската гора над село Црънча за 3 лева квадратния метър. Управникът се вкара в нов „Апартаментгейт” с опита да продаде общинско жилище на безценица на своя съгражданин и бивш кмет на Пещера Николай Зайчев.

Отдавна в пространството се знаят мераците на Зайчев към апартамент, намиращ се в централната част на Пазарджик на 4-ти непоследен етаж. Жилището е разположено в кооперация на изключително централно място – улиците „Гео Милев”, „Булаир” и „Беласица”. Същият този Николай Зайчев бе герой и преди години, когато в качеството си на кмет бе отправил молба за закупуване на жилището, което е обитавал като наемател в годините, в които е бил служител на подчинение на Попов. Абсудрът е, че Зайчев кандидатства като крайно нуждаещ се за получаване на общинско жилище - нещо, недопустимо за кмет на община. 

Отнетата книжка

Скандалът с отнетата книжка на кмета на Пазарджик Тодор Попов е скатан и местните журналисти не могат да получат каквато и да е информация и до ден днешен.

На 30 октомври миналата година взеха книжката на баровската персона за две години. 

Причината е, че отказал на пътни полицаи да го тестват за употреба на алкохол.

Оттогава никой не знае какво се е случило със скандала, а гражданите на Пазарджик предполагат, че градоначалникът им си е върнал документа чрез връзки и влияние.
Попов бе спрян за проверка малко преди полунощ. От полицията в Пазарджик посочват, че униформените се усъмнили, че водачът е пиян. Той обаче не се съгласил на проверка с дрегер. Освен, че са му взели книжката, Тодор Попов трябваше да плати и глоба от 2000 лева. Дали обаче и това се е случило? 

Смъртта около него

Смъртта около Тодор Попов не е рядко явление и все остава неразкрита. Той загуби близки хора, за които разледващите прекратиха работата си без да стигнат до какъвто и да е резултат.

Съдията от Районния съд в Пазарджик Майа Попова се е самоубила по много жесток начин - обесила се е с колана на халата си за баня. Засега не е ясно каква драма се е разиграла в живота й, за да стигне до фаталната стъпка. Тя е съпруга на брата на Тодор Попов.

Съдийката има доста бурно минало - тя бе осъдена на 2 години пробация, след като преди 4 години я хванаха да кара мъртвопияна - с 5,02 промила алкохол в кръвта.

Делото срещу нея се води от април 2011 година, когато на път за работа тя се е блъснала с колата си в спрял автомобил. Тогава юристката изпадна в кома, макар и щетите по автомобилите да не бяха сериозни. 

По време на инцидента снахата на кмета Тодор Попов беше заместник-председател на Районния съд в Пазарджик. След него бе освободена от ръководния пост. Висшият съдебен съвет така и не предприе някакви дисциплинарни действия срещу нея.

6 куршума за дясната му ръка Татяна Стоянова 

Неизвестен разстреля с 6 куршума 33-годишната Татяна Стоянова, шеф на кабинета на кмета на Пазарджик Тодор Попов.

Убиецът изчакал Стоянова да вкара джипа си в гаража в задния двор на кооперацията, в която живее. Едва направила 2 крачки, убиецът изскочил и изстрелял 4 куршума в тялото й. Жената се свлякла до колата, а килърът пуснал контролно още 2 куршума в тила. Веднага след това е изчезнал, без да оставя следи.

Сигналът за намереното тяло е подаден от граждани в 18,40 ч,. Никой в оживения район не е чул изстрелите. Предполага се, че пистолетът е имал заглушител. Оръжието не е открито.

Коментира се и как служителка със 700-800 лв. заплата може да си позволи луксозен джип и обширен апартамент в центъра, където се е нанесла преди година. Попов отхвърли версията, че убийството е предупреждение за него, и каза, че не се страхува.

Стоянова, която е завършила пиар в Софийския университет, започва кариерата си като репортер във вестник в Пазарджик, който вече не съществува. В началото на века е и лидер на младежкото СДС в Пазарджик, но се разочарова и напуска партията. През 2003 г. е назначена за шеф на администрацията на общинския съвет, след като настоящият кмет става негов председател. През 2007 г. Тодор Попов печели първия си кметски мандат и Стоянова е назначена за шеф на неговия кабинет.

Тя на практика бе вторият човек след кмета, казват запознати. Младата жена съчетавала функциите на шеф на кабинета, пиар и контролен орган на кмета. Хората намекват за любовна връзка между двамата, но това така си остава недоказано. 

 Координирала всички отдели, без нейно съгласие информация от администрацията не излизала. Тя координирала срещите на Тодор Попов. Твърди се, че тя е била в течение на всички неща, които са се случвали в администрацията и с кмета през годините, което може да е мотив за убийството й.

За Татяна Стоянова се знае, че не е омъжена. Нейни приятелки и колежки твърдят, че
в последните месеци не е имала и мъж до себе си. В тази връзка те изключват, че смъртта  може да е вследствие на любовна драма, разочарование или отмъщение.
Убитата млада жена е единствено дете на родителите си Марияна и Иван Стоянови.

Разследването на жестокото убийство беше прекратено, въпреки че в медийното пространство се появи информация, че има заподозрян за зверството. 

Лукс

Десет месеца преди да изтече вторият му мандат, кметът на Пазарджик Тодор Попов се прочу в национален мащаб с имение, поразяващо с размерите и лукса си. Оказа се, че през последните година-две градоначалникът е съумял да построи за себе си хасиенда, която впечатлява дори онези българи, които вече са претръпнали за луксозните строежи в разни „весели” митничарски „села”, както и за мутробарока, завладял богаташките квартали на много от градовете ни.

Само за сравнение – палатът на циганския „цар” Киро в Катуница е евтин символ на богатство в сравнение с комплекса от постройки и изкуствената река в имението на Тодор Попов, скрити зад висока и скъпа (а също и незаконна, според строителните стандарти) ограда в пазарджишкото село Паталеница.

Парадоксалното е, че местни медии – например „Телекабел ТВ” – доста по-рано от телевизия bTv опитаха да сезират компетентните органи за явното несъответствие между доходите и богатството на Тодор Попов – но сигналите им останаха глас в пустиня. Телевизята беше смачкана след скандалните кадри.

„Бомбата” гръмна след журналистическо разследване на bTv, което бе онагледено с кадри от впечатляващото имение, заснети от въздуха с помощта на дрон (дистанционно управляем безпилотен летателен апарат). В опита си да покажат всички гледни точки журналистите дадоха думата както на кмета Тодор Попов, така и на строителни експерти –оценители на имоти, а разтвориха и данъчните декларации на Попов и съпругата му.

Резултати обаче няма!