ВЪПРОС: Защо не изгониха Митрофанова?

Предишното правителство можеше да я покани да си ходи, припомни експремиерът Стефан Янев

Политика
18:39 - 13 Октомври 2022
5672
ВЪПРОС: Защо не изгониха Митрофанова?

Предишното правителство е могло да покани руския посланик Елеонора Митрофанова „да си ходи в родната държава”. Това каза пред Нова нюз лидерът на „Български възход” и бивш служебен премиер Стефан Янев.

По-рано днес партиите в 48-ия парламент решиха Митрофанова и ръководителят на мисията на Беларус у нас да не бъдат канени на първото заседание на Народното събрание.

„Въпросът е защо това се случва сега, след като същите партии, присъстваха в предходния парламент. Част от тях участваха в правителството, което можеше да предприеме стъпки и да покани г-жа Митрофанова да си ходи в родната държава.

Това не беше направено. Създава се впечатление ,че в този показен диалог се нарушават някои правила, така нареченият държавен протокол. Той има определени правила – кой, кога и къде се кани. Този протокол се базира отчасти и на Виенската конвенция. Политизирането на един такъв въпрос има чисто вътрешно потребление”, обясни Янев.

Той отказа да коментира предложението на ГЕРБ - СДС Зеленски да направи обръщение на първото заседание на парламента.

За решението на Румен Радев да свика НС на 19 октомври:

„Моето впечатление е, че той винаги се е придържа към Конституцията, като основен закон. Това е разумен срок. Дали партиите го използват, за да водят диалог, е друга тема”, поясни Стефан Янев.

На въпрос трябва ли да се купуват изтребители втора ръка, той заяви следното:

„От началото на войната е ясно, че българските изтребители, с които разполагат Военно въздушните сили, няма как да бъдат поддържани. Това означава, че в следващите 1-2 години, докато дойде първата партида 8 изтребителя, поръчани и платени от България, е необходимо да има заместваща платформа”.