Вархей се оплака: Пълен застой в София за ветото срещу РС Македония

Политика
15:24 - 17 Юни 2022
3596
Вархей се оплака: Пълен застой в София за ветото срещу РС Македония

Надяваме се, че Северна Македония и Албания ще започнат преговори за присъединяване към ЕС "още днес", както и че не трябва повече да чакаме заради българските вътрешнополитически причини.

Това заяви днес еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей на пресконференция в Брюксел, цитиран от БТА.

Много се надявам, че говорим за дни, а не за месеци и години, добави той. Изглежда вътрешната политика надделява и това е в ущърб на ЕС, коментира Вархей по повод събитията у нас.

Не съм запознат с никаква преговорна рамка, но знам, че от страна на София има пълен застой, посочи той по повод разпространяваните неофициално предложения на Париж за изход от спора между София и Скопие. Не съм особено доволен от това - всеки втори вторник от месеца пътувах до България, без това да доведе до полза, добави Вархей. Засега не мисля, че можем да разговаряме за каквато и да било преговорна рамка, обобщи той.

Темата днес отново коментира и Румен Радев. "Кабинетът трябва да разсее всякакви подозрения, че може да отстъпи от ветото за РСМ", каза той пред журналисти. „Идната седмица министър-председателят заминава за Брюксел и трябва да отстои националния интерес.

И Народното събрание, и българите трябва да знаят предварително и ясно точно каква позиция ще отстоява министър-председателят. Тя не може да се разминава с рамката на Консултативния съвет за национална сигурност. Всяко хитруване, опити за подмяна или заобикаляне на националната позиция ще имат тежки последствия“, отбеляза държавният глава.

Следващата седмица в Брюксел ще се проведе Европейски съвет и среща на високо равнище ЕС-Западни Балкани.