Върховният лидер на Иран се срещна с Башар Асад

Свят
20:01 - 30 Май 2024
2066
Върховният лидер на Иран се срещна с Башар Асад

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей днес се срещна със сирийски президент Башар ал Асад в Техеран, за да изкаже съболезнования за скорошната кончина на иранския президент Ебрахим Раиси, който загина в хеликоптерна катастрофа на 19 май близо до азербайджанската граница, съобщи иранската студентска новинарска агенция, цитирана от Ройтерс.

Последната среща между Хаменей и Асад се състоя през 2022 г. в Техеран, когато и двете страни призоваха за по-силни взаимоотношения. Сирийското президентство заяви, че върховният лидер на Иран и сирийският държавен глава днес са казали, че връзките между двете държави са силни.

С ключова помощ от иранските прокси милиции и руската военна интервенция през 2015 г., Асад успя да обърне хода на гражданската война в Сирия, която избухна в резултат от масови продемократични демонстрации през 2011 г.

Непризнатата от Ислямската република държава Израел редовно поразява описвани от нея като ирански цели в Сирия, където подкрепяни от Техеран сили, включително ливанската организация "Хизбула“, бяха разположени през последното десетилетие, за да окажат подкрепа на Асад в Сирийската война, отбелязва БТА.