Върховният съд на Бразилия вдигна мерника на социалната мрежа "Х"

САЩ
10:48 - 29 Август 2024
637
Върховният съд на Бразилия вдигна мерника на социалната мрежа "Х"

Върховният съд на Бразилия заплаши да забрани социалната мрежа X (бивш Twitter), ако собственикът й Илон Мъск не посочи законен представител в южноамериканската страна в рамките на 24 часа. Това предаде Ал-Джазира.

Съдията от Върховния съд Александър де Мораеш отбеляза в заповед, че липсата на назначаване на законен представител може да доведе до спиране на дейностите на социалната мрежа. Заповедта е последното развитие в продължилата месеци вражда между Мъск и де Мораеш, който ръководи репресиите срещу предполагаемата дезинформация в Бразилия.

Де Мораеш нареди спирането на повече от 100 профила в "Х" през последните години, включително някои, принадлежащи на поддръжници на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро.

През април Де Мораеш обвини Мъск в провеждане на "кампания за дезинформация" и незачитане на суверенитета на Бразилия, след като изпълнителният директор на Tesla реши да спре да изпълнява съдебните разпореждания за блокиране на определени X акаунти.

Мъск от своя страна обвини съдията в задушаване на свободата на словото и нарушаване на конституцията на Бразилия. Социалната мрежа X обяви по-рано този месец, че ще спре дейността си в Бразилия, след като съдия де Мораес заплаши един от законните представители на компанията с арест, ако не изпълни заповедите му.