Върховният съд на САЩ прекрати делата срещу Тръмп за имотите му

Американският президент бе обвинен, че е нарушил Конституцията, запазвайки собствеността си върху своята бизнес империя

САЩ
20:08 - 25 Януари 2021
1724
Върховният съд на САЩ прекрати делата срещу Тръмп за имотите му

Пет дни след края на президентския мандат на Доналд Тръмп Върховният съд на САЩ прекрати делата срещу него, заведени за това, че е нарушил Конституцията, като е запазил собствеността си върху своята бизнес империя, включително върху хотел до Белия дом, докато е бил държавен глава, предаде Ройтерс.

Висшите магистрати отхвърлиха решенията на по-ниши съдебни инстанции, позволили съдебни производства - едното внесено от федералния окръг Колумбия и щата Мериленд, а другото - от няколко ищци, сред които НПО "Граждани за отговорност и етика във Вашингтон", собственик на хотел и ресторантьорска група. По-нишите инстанции са отказали да приемат възраженията на Тръмп, който е казал, че спорът ще отпадне, когато той напусне поста си, предаде БТА.

Първоначално федерален съд прекрати едното дело, но на апелативна инстанция то бе подновено през 2019 г. През 2020 г. по решение на друг апелативен съд бе даден ход на подобно дело, свързано с "Тръмп интернешънъл хотел" във Вашингтон, който стана предпочитано място за настаняване и място за прояви на някои чуждестранни гости във Вашингтон.

Трето подобно дело, заведено от демократи от Конгреса срещу Тръмп, бе прекратено миналата година, след като Върховният съд отказа да разгледа апелативната жалба на ищците срещу решение на долна инстанция да не дава ход на делото.