Върховният съд на САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо

Здравни работници ще могат да бъдат осъдени до 10 години затвор, ако не се съобразят със закона

Новини
13:26 - 16 Април 2024
2771
Върховният съд на САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо

Доминираният от консервативни съдии Върховен съд на САЩ позволи на закон, подкрепян от републиканците в щата Айдахо, който криминализира медицинските процедури за смяна на пола на транссексуални непълнолетни лица, да влезе в сила, предаде Ройтерс.

Съдът удовлетвори искането на републиканския главния прокурор на Айдахо Раул Лабрадор за ограничаване на предварителното разпореждане на федералния окръжен съдия, демократа Лин Уинмил, който постанови, че законът е в несъответствие с 14-та поправка на американската конституция, която гарантира справедливи съдебни процес и защита.

Решението на Върховния съд разрешава на Айдахо да прилага забраната срещу всеки, освен срещу ищците, които оспорваха закона.

Това бяха две транссексуални тийнейджърки и техните родители им. В резултат на тяхното оспорване на закона федералният окръжен съдия Уинмил блокира влизането в сила на закона. Нормативният акт трябваше да започне да се прилага в Айдахо още на 1 януари.

Пет от шестте консервативни съдии във Върховния съд се съгласиха да удовлетворят искането на републиканския съдия Лабрадор. Тримата представители на либералите в съдебния състав изразиха несъгласие. Председателят на Върховния същ на САЩ Джон Робъртс не сподели публично как е гласувал.

Законодателният акт е един от множество подобни, прокарани от щати, начело на които има републикански губернатори, и засяга медикаментозни и хирургически интервенции за младежи с полова дисфория - състояние, причинено несъответствие между половата идентичност и пола при раждане.

Според закона, който сега влиза в сила в Айдахо, здравни работници ще могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор,

ако предоставят грижи по смяна на пола на непълнолетни транссексуални лица, като например предписването на така наречените блокери на пубертета или хормонални медикаменти, или пък извършат мастектомия на такива пациенти.

Законът не забранява подобни здравни грижи при други здравословни състояния като преждевременно настъпил пубертет или генетични разстройства на половото развитие, ако те съответстват с рождения пол на детето.