Вариант - нов път свързва летище София с Околовръстното

Проектът ще бъде разгледан в четвъртък

Новини
17:25 - 07 Юли 2020
992
Вариант - нов път свързва летище София с Околовръстното

Бъдещ булевард да свързва Терминал 2 на летище София и Околовръстния път на столицата, обсъжда Столична община.

Директната връзка от кръстовището на ул. „Продан Таракчиев“ в район „Искър“- бул „Брюксел“ до пътен надлез "Кривина" на Околовръстното бе сред проектите в предизборната програма на кмета Йорданка Фандъкова. Докладът е внесен от главния архитект Здравко Здравков и бе обсъден от транспортната комисия в СОС.

Пътната връзка ще се превърне в алтернатива на Цариградско и Ботевградско шосе и бул. Владимир Вазов за излизане от София в източна посока. Големият му плюс е, че от Орлов мост до Околовръстното ще се стига без нито един светофар, информира съветникът от Демократична България Симеон Ставрев във фейсбук.

От ДБ предложихме 2 подобрения към проекта - в плана да бъде включено свързването на ул. „Подпоручик Йордан Тодоров“ с бъдещият булевард за достъп до метростанция „Софийска света гора“ и да бъде включена и пътната връзка на този булевард със село Бусманци. Тя трябва да се осъществи чрез удължение на ул. „Д-Р Иван Стаменов“ от гробищата на Бусманци до булеварда. Това свързване задължително трябва да се предвиди, тъй като ще улесни значително връзката на Бусманци с летището и ще даде възможност за бърза връзка чрез бъдеща линия на градски транспорт с метрото, обясни Ставрев.

Докладът на арх. Здравков за "разрешаване изработването на проект на подробен устройствен план (ПУП) – Изменение на план за регулация на м. „НПЗ Искър” I, II и III част“, План за улична регулация на м. „Летищен комплекс-София“ и парцеларен план за нова пътна връзка от кръстовището на бул. „Брюксел” с ул. „Продан Таракчиев” до „Софийски околовръстен път”, райони Искър”, „Слатина” и „Кремиковци”, ще бъде разгледан на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.