Вариант: Свалят карантината за 1-2 часа, за да гласуват и болните (НА ЖИВО)

Политика
11:40 - 05 Януари 2021
4920
Вариант: Свалят карантината за 1-2 часа, за да гласуват и болните (НА ЖИВО)

Пандемията COVID-19 засегна всички сфери на обществено-политическия живот. Но трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително провеждането на избори, а това е предизвикателство за всяка власт.

Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите, които се провеждат по негова инициатива, за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани.

"Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на всеки българин, така и здравната му сигурност", обясни Радев. Той предложи да се оставят засега на заден план всички политически аспекти, а да се изяснят първо медицинските - как ще се развие пандемията, как ще повлияе ваксината, мерките за защита, възможностите за кампанията, както и гарантирането на правото на глас на всеки.

"Ситуацията изисква от всички нас да преведем хората и държавата през тази криза, а след това всеки да следва своите цели", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. "Повече от два месеца всички ние работим с хоризонта, който вие неофициално очертахте - 28 март, и цялата държава се готви за избори на тази дата", заяви министър Ангелов.

По думите на здравния министър се изготвя протокол как гражданите да гласуват безопасно и как да си гарантира правото на вот на всеки - дори болни и в карантина.

"Трябва да се гарантира и безопасността на всички членове на изборни комисии, особено на тези в СИК", подчерта Ангелов. Според него едва ли има човек в света, който да може да каже какви ще са епидемичните ситуации месеци напред и обясни, че когато се знае окончателната дата за изборите, протоколът ще се актуализира максимално бързо.

"В момента има няколко фактора с неясна сила върху кризата. Един от тях е доколко ще се запази спадът на заболеваемост, новите щамове, но и натрупването на все повече имунизирани. Отчитайки тези факти, генералните мерки, които сме предвидили - ползване на предпазни средства, дезинфекция, неструпването на хора, но е трудно да предвидим отсега какъв ще е процесът. От наша страна и препоръките, и протоколът ще са ясни", обясни доц. Ангел Кунчев. "Ако Европейската агенция по лекарствата даде разрешение за ваксините на "АстраЗенека" и "Модена", тогава до март месец имаме дози и от тези ваксини", допълни доц. Кунчев.

По думите му са водели преговори с ЦИК и вицепремира Дончев.

"Има различни варианти - отделни секции, временно премахване на карантината за час-два, списъци на карантинираните лица, така че всеки да може да гласува", обясни той, но подчерта, че накрая ЦИК ще каже кое е възможно.

Проф. Гигов уточни, че ваксинационният щаб си изпълнява много добре задачите до момента. "До 28 март би могъл да нарасне броят на ваксинираните, защото очакваме още доставки, през февруари и март", обясни той.

Снимки: Агнес Методиева