Върна им го: Радев отсвири ПП и БСП

Президентът не даде нови дати за разговори и директно връчва мандата на Кирил Петков

Новини
12:40 - 28 Юни 2022
7915
Върна им го: Радев отсвири ПП и БСП

Президентът Румен Радев се разгневи на „Продължаваме промяната” и БСП, след като не се явиха на редовните консултации за съставяне на нов кабинет и направи необичаен ход – приключи преговорите без тях. Той така и не даде нова дата на двете партии за среща на „Дондуков”2.

Днес, на финала на разговорите с последната политическа формация „Възраждане”, Радев недвусмислено заяви: „Консултациите приключиха. Предстои връчването на мандат”, с което даде да се разбере, че няма намерение да разтяга консултациите след обявения от него срок.

„Радев явно е ядосан и демонстрира, че няма да позволи на политическите играчи да диктуват темпото. Те го бойкотираха с неявявеното си, той пък отказва да ги приеме след срока, който вече е поставил. Отношенията са на точка на замръзване”, коментираха политици.

ПП не се появиха на „Дондуков”2 вчера – като първа политическа сила те бяха поканени първи на преговорите с президента, но не се явиха, като пост фактум се оправдаха с разглеждането на бюджета в парламента. Властта в оставка обяви, че първо трябва да разговарят с политическите си партньори и поискаха нова дата от Радев, след вторник. Явно обаче президентът отряза молбата им.

Изненадващо, БСП, които винаги са призовавали за диалог и уважение към институциите, също не се появиха на консултациите, като също изтъкнаха приоритета бюджет. Мнозина обаче са наясно, че вледенените отношения между Корнелия Нинова и Румен Радев са доста по-реална причина соцлидерката да не иска да застава очи в очи с бившия си съратник.

От друга страна, президентът няма и време за разговори с политическите партии днес или утре, защото заминава за Мадрид, където ще представлява страната ни на срещата на върха на НАТО. Форумът е изключително важен, защото ще се приеме нова стратегическа концепция, по която ще действа отбранителният съюз.