Варна избра ГЕРБ, 600 залитнаха по Марешки

Актуални новини
10:20 - 03 Април 2023
2897
Варна избра ГЕРБ, 600 залитнаха по Марешки

При над 98 на сто обработени протоколи, във Варна ГЕРБ-СДС е начело с 31,15 процента от гласовете, съобщи председателят на РИК в крайморския град Велин Жеков. На втора позиция е коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, която е получила подкрепата на 23,37 на сто от избирателите.

„Възраждане“ печели доверието на 16,63 процента от варненци. За БСП са гласували близо 7 на сто от избирателите, а за ДПС – 5,69. „Има такъв народ“ прескача 4-процентната бариера за влизане в парламента с 69 стотни. Независимият кандидат за народен представител Веселин Марешки е получил доверието на 600 избиратели.

Избирателната активност е малко по-висока в сравнение с предходния вот, допълни Жеков. По думите му до урните са отишли близо 169 000 души, като недействителните бюлетини са около 1 процент.

Забавянето в обработката на резултатите от изборите този път дойде от въвеждането на видеонаблюдението, каза още Жеков. Той подчерта, че всички СИК във Варненско са изпълнявали стриктно указанията на ЦИК за броенето на бюлетините и даде висока оценка за работата на секциите.

Жеков посочи още, че най-много преференции има дадени от гласувалите за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В първата коалиция предпочитанията са за първите трима в листата. Най-много преференции в листата на ПП-ДБ имат седмият и осмият.

В изборния ден Във Варненско бяха открити 649 секционни комисии, машините за гласуване бяха 542. Гласоподавателите в трети МИР са 404 265. С решение на ЦИК за определяне броя на мандатите за изборите, проведени на 2 април 2023 г., Варненският район вече излъчва 16 народни представители, с един повече в сравнение с предишни избори.