Варна на бунт за оср*ното езеро

Общество
12:07 - 21 Май 2020
1518
Варна на бунт за оср*ното езеро

Мълчалив флашмоб срещу замърсяването на варненското езеро с фекални води организират варненци в петък. Събитието ще се състои пред сградата на Община Варна в 18.30 часа. Инициативата се организира в социалните мрежи. Според постовете на местните, това, което се случва, е сравнимо с екокатастрофа.

Жителите на града са притеснени че , девет месеца информацията за замърсяването не е била обществено достояние. "Мащабното замърсяване на водите в езерото и залива компрометира и туристическия сезон, който и без това е в екстремна ситуация заради пандемията от Covid 19."

Вчера в изявление пред журналисти кмета на Варна Иван Портних коментира, че не става дума за замърсяване, аз да два вида планктон, оцветил езерото. До месец и половина е възможно да приключи ремонтът на авариралия тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро при благоприятни метеорологични условия, а днес бе извадена първата 300-метрова част.

В постоянна връзка сме с фирмата-изпълнител, работи се много динамично, но и трудно, защото е в района на фарватера. Екипът има готовност да работи и през нощта, за да бъде решен проблемът максимално бързо. Това съобщи днес кметът на Варна Иван Портних пред журналисти.

Той помоли да не се спекулира по темата с различни снимки и внушения за огромно замърсяване в морето, като показа аналогични кадри от Института по океанология на крайбрежието от нос Калиакра до Констанца в Румъния, където ясно се виждат подобни участъци от морската вода, оцветени заради цъфтеж на фитопланктона.

Кметът припомни, че аварията е на тръбопровод, пуснат в експлоатация 2011 г., а първата копка е април 2009 г. „С други думи, това е преди да вляза в управлението на града. Напомням, за да е ясно, че обектът е бил изграден далеч назад във времето съгласно договор с Министерството на околната среда и водите", каза той.