Варна няма да обжалва "загубеното" дело за акциите от Пловдивския панаир

Политика
09:41 - 25 Юли 2024
1493
Варна няма да обжалва "загубеното" дело за акциите от Пловдивския панаир

Варна няма да обжалва решението на Софийският градски съд, с което в понеделник обяви за нищожно апортирането на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир. Това написа в профила си във Фейсбук кметът на града Благомир Коцев. Общината държеше 29% от дружеството "Международен панаир Пловдив", част от "Пълдин туринвест".

"Акциите засега остават в Община Варна и въпреки че "губим делото", под моето ръководство администрацията няма да обжалва решението на съда, написа Коцев. Нещо повече: според съда през 2021 г. Общинският съвет е прехвърлил акциите при "тежки нарушения на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол (ЗПСК)". Решението на предишното ръководство на общината освен незаконосъобразно е неизгодно и коства на варненци 800 000 лева за разноски и държавни такси по делото. Пари, които ще платим всички ние."

Според Коцев, ако Варна обжалва и загуби отново делото, което е твърде вероятно, финансовите загуби за града ще бъдат още по-големи.

"Толкова за Портних и неговото наследство, написа още Коцев. Единствено се чудя как така общината губи дело заради решение на Общинския съвет, но прокуратурата спира разследването срещу Портних по същия казус."

В началото на юни т.г. досъдебното производство срещу бившия варненски кмет Иван Портних (ГЕРБ) за това, че не е изпълнил решението на Общински съвет за връщане на акциите от Пловдивския панаир на държавата, както го задължи решение на Общинския съвет от 2 май 2017 г., беше прекратено. Въпреки че решението вече е публично известно варненската апелативна прокуратура и до този момент не е съобщила за него официално.

Община Варна получи акциите си в размер на 29% от Пловдивския панаир като подарък от държавата през 2016 г. Други 20% от държавния дял бяха дарени на Пловдив, но Общинският съвет там отказа да ги приеме. Година по-късно Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично Бойко Борисов поискаха от кмета на Варна да върне акциите на държавата, като ги дари обратно на Министерството на икономиката чрез тогавашния министър Емил Караниколов.

На 2 май 2017 г. варненският Общински съвет взе единодушно решение в полза на това искане, а за изпълнението му на кмета Портних беше възложено да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху акциите.

Това обаче така и не се случи, а проверка на "Дневник" от декември 2022 г. показа, че в продължение на пет години Портних не е предприел нито едно от действията, предвидени в Правилника за работа на Централния депозитар, за безвъзмездно прехвърляне на варненските акции от "Международен панаир Пловдив" на Министерството на икономиката и индустрията, както го задължи местният общински съвет.

С действията си Иван Портних създаде условия за установяването на пълен контрол върху активите на панаира от страна на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, за което няколко години по-късно той предприе реални действия. Бившият служебен министър на икономиката Даниела Везиева определи това евентуално развитие на казуса като "скрита приватизация".