Варна се побратимява с град в Аржентина

Като морски, туристически и университетски центрове двата града имат сходни характеристики и си сътрудничат успешно през последните години

Новини
16:24 - 17 Юли 2024
739
Варна се побратимява с град в Аржентина

Варна да започне работа по установяване на двустранни отношения с цел подписване на споразумение за побратимяване с аржентинския град Мар дел Плата. Това предложение на кмета получи подкрепата на съветниците от комисията по европейски въпроси и международно сътрудничество, които дадоха съгласието си за сключване на споразумение за сътрудничество между двата града.

За да се пристъпи към подписване на документа, е необходимо и решение на местния парламент.

Община Варна и град Мар дел Плата поддържат ползотворни контакти от 2016 г. Като морски, туристически и университетски центрове двата града имат сходни характеристики и си сътрудничат успешно през последните години. Мар дел Плата, разположен в провинция Буенос Айрес, е с богато културно наследство и добре развита икономика, важен туристически център и ключово пристанище в Атлантическия океан.

Задълбочаването на връзките ще допринесе за реализиране на съвместни проекти от взаимен интерес,

се посочва още в предложението.

Добър пример за успешно партньорство са активните взаимоотношения между ВВМУ „Н. Вапцаров“ и Военноморските сили на Аржентина по повод експедицията на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който

традиционно спира в Мар дел Плата по пътя си към о. Ливингстън в Антарктида.

На днешното заседание беше разгледано и предложение на групата на „Възраждане“ за побратимяване на Варна с китайския град Гуанджоу. Съветниците дадоха положително становище и препратиха въпроса към кметската администрация за становище и действия по компетентност.

Членовете на комисията бяха запознати също с актуална информация относно проектите в ресора на дирекция „Дирекция „Европейски и национални оперативни програми“, които се изпълняват или са в процес на оценка.