Варна се превръща в център на анимацията за 18-ти път

Международният фестивал стартира на 7 септември

Култура
15:00 - 06 Септември 2022
2020
Варна се превръща в център на анимацията за 18-ти път

Варна се превръща в център на анимацията, тъй като за 18-ти път морската столица е домакин на Световния фестивал на анимационния филм. Събитието, което традиционно предизвиква интереса на работещите във анимационната индустрия от цял свят, ще продължи до 11 септември. Продукции от различни страни са подбрани за участие от специална селекционна комисия. В тях се наблюдават разнообразни драматургични решения и използвани техники на анимация. 

Прожекциите са във Фестивалния и конгресен център във Варна. Откриването е в 19:00 ч. на 7 септември. На него ще бъде предложна първата част от конкурсната програма с късометражна анимация. Останалите филми в нея могат да се видят всеки ден в същия час до 10 септември включително. Заглавията, които се състезават при пълнометражната анимация се показват от 20:30 ч. От 11:00 ч. в дните на фестивала има анимация за деца, а в 17:30 ч. – филми, направени от студенти. 

Закриването е на 11 септември в 19:00 ч., когато ще се прожектират наградените филми. Същия ден в 11:00 ч. предпремиера ще има новият български филм на режисьора Анри Кулев „Меко казано“.

Световният фестивал на анимационния филм предлага и съпътстващи събития. Във фоайето на ФКЦ ще бъдат експонирани три изложби – на анимационни рисунки от цял свят, плакати на доайена на българската анимация Иван Веселинов и пластики на Вера Донева. Ще бъдат показани филмови панорами на Нов български университет, Апостол Стоянов, Витко Боянов, Вера Донева, Иван Веселинов, индийска анимация и творби на Педро Серазина, който е член на международното жури. 

По време на фестивала ще се проведе за пореден път детска анимационна работилница, в която участниците ще могат да се опитат сами да направят своите първи филмчета.