Варна се вдигна на бунт срещу колите в Морската градина (СНИМКИ)

Общество
19:33 - 30 Юни 2019
3260
Варна се вдигна на бунт срещу колите в Морската градина (СНИМКИ)

Варненци излязоха тази вечер на протест пред Общината във Варна срещу колите в Морската градина. Инициативата е провокирана от трагичния инзидент, при който кола с румънска регистрация уби вчера 5-годишно дете на паркинг в Морската градина. Идеята за протеста възникна в групите във Фейсбук и е официално подкрепена от гражданите от сдружение „Варна диша” и велоклуб „Спартак” във Варна.

Трагедията отново извади на дневен ред спора трябва ли да има коли и паркинги на територията на крайморския парк. Гражданите настояват за пълна забрана за навлизане на превозни средства на територията на градината. Тази вечер те издигнаха и грамада от камъни в памет на убитото дете.

Според представителите на гражданските организации, отговорност трябва да се търси от правно-нормативният отдел на общината и Варненският административен съд, защото са отменили заповед на кмета за спиране на движението на автомобили в градината.

Премахнат е и знак B2, който е ясен за всички, че забранява влизането на МПС в двете посоки, обясняват протестиращи. В парка трябва задължително да бъдат спрени колите, те създават риск за децата, а зелените площи стават все по-малко.

Зам.-кметът Тодор Иванов обяснява, че има поставени знаци и се борят срещу колите, има и КПП-та и общинска полиция, а "хората, които живеят, тук заведоха дела и се съобразихме с решението на съда за достъпа на коли", допълва той.

Същевременно румънският гражданин, който блъсна детето, е задържан за 72 часа с цел обезпечаване присъствието му в съда за производство по взимане на мярка за неотклонение, съобщиха от полицията в града. При направените след инцидента тестове на водача не е установена употреба на алкохол или наркотични вещества, уточняват от полицията.

Окръжната прокуратура във Варна ще повдигне обвинение на румънеца за престъпление по транспорта, допълват от полицията.

Снимки: Булфото