Варна: Сгащиха румънци с 36 000 цигари в куфарите (СНИМКИ)

Актуални новини
11:46 - 21 Февруари 2023
1855
Варна: Сгащиха румънци с 36 000 цигари в куфарите (СНИМКИ)

36 080 къса (1804 кутии) цигари в багаж на четирима румънски граждани откриха митнически служители на МП Летище Варна. „Туристите“ са пътували с полет за Ливърпул, Великобритания.

При извършената митническа проверка от инспектори на митническия пункт и служители от отдел „Борба с наркотрафика“ в ТД Митница Варна е установено, че четиримата пътници са пренасяли в багажа си съответно 590, 460, 394 и 360 кутии цигари с различни търговски марки, съобщават от Агенция "Митници".

Задържаните тютюневи изделия са с валиден български акцизен бандерол, но са пренасяни в нарушение на митническото законодателство. Срещу четиримата румънски граждани са съставени актове по Закона за митниците.

Общо 125 160 къса (6258 кутии) цигари са задържани от митническите служители на МП Летище Варна само от началото на годината в багаж на пътници, но това е първи случай с нарушители чужди граждани. Установените нарушители досега бяха само български граждани.

ТД Митница Варна напомня на пътниците, пътуващи с въздушен транспорт, че могат да изнасят от страната до 40 кутии цигари с български бандерол, ако пътуват за друга държава членка на ЕС, и до 10 кутии цигари, ако пътуват за трета страна.

Пътуващите следва да се запознаят и с правилата в приемащата държава, където лимитите могат да бъдат по-рестриктивни. Пътници, които пренасят количества над лимита, подлежат на глоба, а цигарите предмет на нарушение се задържат.