Варна ще поиска бившето руско консулство да стане общинска собственост

От "Възраждане" поискаха да не се бърза с решението

Русия
09:57 - 01 Март 2024
1179
Варна ще поиска бившето руско консулство да стане общинска собственост

Кметът на Варна Благомир Коцев трябва да започне процедура за безвъзмездно придобиване от държавата в лицето на Министерството на външните работи на сградата на бившето руско консулство в града. Това решение прие Общински съвет на последното си заседание.

Изненадващо бившият кмет на града Иван Портних, който сега е съветник от групата на ГЕРБ, поиска в решението да се конкретизира, какво ще бъде предназначението на сградата след придобиването й. До 2011 г. Портних беше гражданин на Руската федерация, като и до този момент не е показал документ, удостоверяващ прекратяването на руското му гражданство, след придобиване на българско.

От "Възраждане" поискаха да не се бърза с решението, като се мотивираха с неяснотата около бъдещото предназначение на сградата. Стилиян Севастиянов (Продължаваме промяната - Демократична България) обаче се обърна към съветниците от партията като каза, че в крайна сметка решението не е "за" или "против" Русия.

По време на вчерашното заседание на Общинския съвет във Варна беше взето и решение за стартирането на процедура за придобиване на 47 дка държавен имот в северната част на Морската градина, който в момента е собственост на Министерството на отбраната.