Върнаха блясъка на къща Стамболян в Старинен Пловдив

Фасадата на емблематичния дом грейна в оригиналния си вид

Култура
17:31 - 27 Януари 2022
4135
Върнаха блясъка на къща Стамболян в Старинен Пловдив

Фасадата на една от най-впечатляващите къщи в "Старинен Пловдив" - къща Стамболян, е възстановена в оригиналния й вид. Комисия от Министерство на културата прие работата по реставрацията. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Къщата на Верен Стамболян е културна ценност с категория "национално значение", част от Архитектурно-исторически резерват "Старинен Пловдив".

От общината припомнят, че от 2021 г. Общински институт "Старинен Пловдив" има сключен договор с МК по проект за предоставяне на целева финансова подкрепа за извършване на консервационно-реставрационни работи на фасадата на къщата на Верен Стамболян на стойност 101 000 лева.

След проведена обществена поръчка, за изпълнител е избрана фирма "Рестстрой" ЕООД. Дейностите по реставрацията на фасадата са били извършени от екип с ръководител Елена Кривошиева, по проект на Никола Стоянов. Те са приключили в края на ноември 2021 г., а къща Стамболян възвърна богато декорираната си фасада, една от най-впечатляващите на територията на Стария град, се казва още в съобщението.

Къщата на Верен Стамболян, разположена на югоизточния склон на Джамбаз тепе, е построена през втората половина на XIX век. Представлява двуетажна симетрична сграда с внушителни размери, със забележителна външна и вътрешна декорация. От 70-те до края на 90-те години на миналия век сградата е била предоставена за творческа база на СБХ и става известна като Къщата на художниците в Пловдив. През 2001 г. мазилката на богато декорираната й фасада е подменена с нова, но изписването не е възстановено. От 2010 г. в къщата е постоянната експозиция с произведения на известния пловдивски художник Димитър Киров.