Върнаха делото "Румен Овчаров" на първа инстанция

Общество
15:56 - 16 Януари 2023
2485
Върнаха делото "Румен Овчаров" на първа инстанция

Софийският апелативен съд върна на първата инстанция делото срещу бившия министър на енергетиката Румен Овчаров. 

През 2020 г. той беше осъден условно от специализирания съд, че не е упражнил достатъчно контрол върху работата на шефа на дружеството „Мини Бобов дол“ ЕАД. През 2006 г. то е сключило договор с частната фирма „Ораново“ ЕООД, която да ползва на концесия мините, а от това според прокуратурата последвали значителни щети за държавното предприятие. 

След това Апелативният специализиран наказателен съд потвърди условната присъда, но ВКС като последна инстанция я отмени и я върна на втората - вече Апелативен съд - София, след закриването на специализираното правосъдие. 

Сега делото ще започне отначало само за едно от обвиненията срещу Овчаров. Според Апелативния съд колегите им от Специализирания не са се мотивирали правилно. Освен това не спосочили правилата по контрол, които Овчаров като министър трябвало да осъществи за сделката с "Ораново" ЕАД. 

"Като не е запълнил бланкетната норма с конкретни нарушения на специалните закони, специализираният наказателен съд е дал непълна правна квалификация на инкриминираното деяние, което е съществено нарушение на
процесуалните права на подсъдимия, а и на прокурора, защото е пречка да
разберат за какво е осъден Румен Овчаров", пише в решението си Апелативния съд.