Върнахме на Италия тонове незаконни отпадъци

22,72 т текстил са били съхранявани от наша фирма в Монтана

Общество
16:46 - 11 Януари 2021
1614
Върнахме на Италия тонове незаконни отпадъци

Върнахме на Италия незаконен превоз на 22,72 т отпадъци от текстил, съобщиха от екоминистерството.

Съгласно извършен анализ на риска от дирекция „Национален координационен център“, българска фирма с инициали И.Р.Г. е определена като високо рискова относно трансграничен превоз на отпадъци, затова с писмо до Главна дирекция „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“ министърът на околната среда и водите Емил Димитров е изискал извършване на стриктен контрол при всички превози за въпросното дружество.

През май 2020 г. е подаден сигнал от ГКПП Дунав мост 2 – Видин за превоз на въпросната фирма, извършена е проверка от страна на РИОСВ-Монтана, при която е установен незаконен превоз на 22,72 т отпадъци от текстил. Получател е българското дружество И.Р.Г., а отпадъците са с произход от Италия.

Инициирано е разследване от Окръжна прокуратура-Видин, в хода на което е уточнен вида на внесените отпадъци (абсорбенти, кърпи за изтриване, филтърни материали и предпазни облекла с EWC код 15 02 03), които съгласно документите, придружаващи превоза би следвало да са текстилни материали с EWC код 19 12 08. Дружеството-получател на отпадъците, находящо се в село Горник, община Червен бряг, има наложена през април 2020 г. принудителна административна мярка от директора на РИОСВ-Плевен. Отпадъците са съхранявани и охранявани на терен на Пътна полиция на Областна дирекция на МВР-Монтана.