Върнахме на Турция ценни златни и сребърни монети

Културните ценности задържани от българските митничари на Капитан Андреево

Новини
19:04 - 13 Юни 2019
2760
Върнахме на Турция ценни златни и сребърни монети

56 ценни антични монети - златни, сребърни и бронзови е върнала България на Турция. Сред общо 63-те артефакта, отпътували към южната съседка са и шест бронзови антични апликации и една бронзова фибула. Церемонията се състоя в Националния археологически институт с музей при БАН в присъствието на заместник-министъра на културата Румен Димитров и зам.-министъра на културата и туризма на Турция Йозгюл Йозкан Явуз. 

Културните ценности са задържани от българските митничари на ГКПП - Капитан Андреево през октомври 2016 г. при незаконен внос, извършен от турски гражданин.

Турция е поискала официално връщане с приложена експертиза с доказателства за произход на културните ценности от територията страната. Представени са и доказателства за незаконен износ, както и информация за статута на археологическите културни ценности като държавна собственост, съгласно турското законодателство.

През ноември 2012 г. България е върнала на турската страна около 20 културни ценности, сред които римска мраморна статуя на жена, бронзов бюст на Афродита, бронзови свещници, антични и средновековни монети, оловен средновековен печат, които са открити при митническа проверка на камион пренасящ стоки от южната ни съседка за Белгия, посочи Димитров. От 2011 г. насам страната ни е получила от различни страни по света ценности, изнесени от нашата територия, както и е върнала вещи, заловени от митничари или полицаи у нас.

Заместник-министър Явуз посочи, че министерствата на двете страни работят в много добро сътрудничество. Тя заяви, че има и други артефакти, за чието връщане в Турция, като страна на произход, са се обърнали към българските власти.