Върнатият доцент в УНСС: Вие сте зорниците, ние сме задругата

Общество
22:05 - 28 Април 2021
6401
Върнатият доцент в УНСС: Вие сте зорниците, ние сме задругата

Уволненият, а впоследствие върнат на работа доцент в медийната катедра на УНСС доц. Мартин Осиковски излезе с емоционална позиция във фейсбук по повод действията на ректора и благодари на колегите си от академичната общност и на университета, и на Алма матер, и на НБУ за солидарната подкрепа, изразена за него.

"Сагата приключи – както вероятно сте разбрали, по-рано днес дисциплинарното ми наказание беше отменено.

Длъжен съм да благодаря на огромно количество хора за подкрепата: на *студентите* и преките ми колеги от катедра „Медии и обществени комуникации“ и от УНСС, с които бяхме заедно през последните дни (и нощи), на тези от ФЖМК и „родните“ ми Философски факултет и катедра „История и теория на културата“ в Софийския университет, на приятелите от НБУ и Центъра за академични изследвания в София. Не съм в състояние, поне в момента, да намеря достатъчно добре премерени думи, с които изразя признателността си. БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ! (Повече – на лични съобщения и по телефона, когато успея да се свържа с всекиго от Вас лично през следващите дни... Дано да смогна.)

Но личните благодарности са без значение. Това, че бяхме по братски солидарни в труден момент, е нещо несравнимо по-голямо. Усетихте ли, както аз усетих, как в университетските жили кръвта внезапно се сгорещи и запрепуска?

Прав ли съм да настоявам отново и отново, че един Университет – това не са просто акредитациите на неговите „професионални направления“, рейтинговите му позиции и съответните количествени показатели към тях, неговият бизнес профил изобщо – че отвъд всичко това (колкото и действително важно да е то!) стои нещо неимоверно по-важно: пресечната точка на Свободата и Просветата?

Ако съм прав, то всичко се дължи на Вас. Вие сте Зорниците. Ние сме Задруга. Обичам Ви!", написа преподавателят.