Варнeнци настръхнаха заради полетите Варна-Лондон

Общество
19:50 - 15 Април 2020
7290
Варнeнци настръхнаха заради полетите Варна-Лондон

Варненци настръхнаха заради възобновяването на двупосочните полети между Варна и Лондон на Wizz Air. Нискотарифната авиокомпания вече обяви, че полетите стартират на 16 април, т.е утре, и ще се изпълняват три пъти в седмицата - във вторник, четвъртък и събота. Засега всички останали полети на Wizz Air от Варна остават отменени до 1 май. Първият полет от Лондон се очаква да кацне утре, в 18 часа.

Проверка на репортер на Lupa.bg в морската столица показа, че гражданите там са силно притеснени от тази новина. "Пресен COVID-19 от Западна Европа ли ще си внасяме", питат те иронично, но добавят, че изобщо не им е до смях. Варна и Варненска област засега успяха да се опазят от мащабна епидемия. Засега броят на болните в морската столица остава 24. Това е и причината хората във Варна да настояват да не се подновяват полетите между морския град и британската столица, имайки предвид, че в момента Лондон е епицентър на заразата, а броят на заболелите от коронавирус и на починалите във Великобритания се увеличава с шокиращи размери.

Варненци дори коментират помежду си, че въпреки забраната за събиране на хора на обществени места трябва да се организират и да протестират пред общината срещу подновяване на полетите Варна-Лондон на този етап.

Кметът Иван Портних настоя до края на извънредното положение да няма полети от и до Лондон

Днес кметът на Варна Иван Портних изпрати писмо до председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски и настоя полетите от Летище Варна до Лондон и обратно на авиокомпания Wizz Air да бъдат преустановени до края на извънредното положение, с цел опазване живота и здравето на гражданите. Позицията му е подкрепена от ръководствата на Български лекарски съюз - Варна, МБАЛ „Св. Анна“, ВМА – МБАЛ - Варна (Военноморска болница), УМБАЛ „Св. Марина“, Медицинския университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“, РЗИ - Варна, от областния и от общинския кризисен щаб.

„В условията на карантина и въведените навременни мерки от Националния оперативен щаб, днес Варна е съхранена като град, в който заразата е ограничена и няма смъртни случаи. Причината е, че хиляди граждани, въпреки трудностите, изпълняват съвестно изискванията за социална изолация, дезинфекции, ограничаване на контактите. Мотивирани сме да продължим да бъдем отговорни - към себе си и близките си, но за целта е важно да няма допълнителен риск от внесена зараза“, се казва в писмото на кмета Иван Портних.

Още вчера областният управител на Варна Стоян Пасев изрази силното си притеснение от подновяването на полетите и наплива на пристигащи сънародници от Лондон. Губернаторът изпрати официално питане до Wizz Air по повод съобщението, че от 16 април се възобновяват три пъти седмично полетите от и до Лондон от морската столица.

Областният управител на Варна е притеснен от подновяването на полетите между морската столица и Лондон

"Успокоихме се, че мерките действат, обстановката в морската столица и областта като цяло са спокойни. Радваме се, че няма ръст на случаите на заболели с коронавирус във Варна. Хората са дисциплинирани в по-голямата си част, спазват правилата, независимо колко им е трудно. Значително е намалял и броят на хората под карантина, защото за мнозина от тях, завърнали се от чужбина, изтече срокът на домашната им изолация. Точно поради тези причини силно съм притеснен от факта, че се очаква нов наплив от пристигащи сънародници от Лондон. Предстоят ни разговори с авиокомпанията. Вероятно ще има хора, които ще се втурнат като сезонни работници към Лондон, други ще искат да се приберат за Великден у дома, но все още опасността не е отминала. За да се пускат полети и то три пъти седмично, вероятно има заявен сериозен интерес", каза Пасев пред сайта "Варна 24".

Областният управител съобщи още и за възможни мерки за полетите - пристигащите да получат уведомление за задължителна карантина още в самолета, или пък да бъдат извозвани до домовете без да се ползват автобуси и такси. Практически второто намерение е неизпълнимо за хората, които не са от Варна.

Възобновяването на полетите Варна - Лондон три пъти седмично от 16 април е безумие, смята шефът на варненската болница "Света Анна"



Против подновяването на полетите между Варна и Лондон се обяви и изпълнителният директор на МБАЛ “Света Анна" във Варна д-р Красимир Петров. Вчера той изпрати специално писмо до медиите по случая.

"С изумление научих за предстоящото подновяване на полетите между Варна и Лондон - град-епицентър на заразата с COVID-19 от 16-и април 2020 г. В резултат на навременно въведените мерки и стриктното им спазване Варна успя да се съхрани като оазис, много слабо засегнат от заразата. Цената за това относително спокойствие плащаме всички - и работещите в болниците, и гражданите. На този фон намирам възобновяването на полетите Варна - Лондон, три пъти седмично от 16 април, за безумие, в резултат на което има реална опасност да си внесем прясна зараза. Призовавам всички мислещи и отговорни хора да се обединим и да се противопоставим на подобен ход, който крие реален риск за живота и здравето на варненци", заяви д-р Петров.