Варненци отново на протест, кметът се забърза с имотни сделки

Общество
15:14 - 12 Юли 2020
3279
Варненци отново на протест, кметът се забърза с имотни сделки

В 18.30 ч. днес варненци отново излизат на протест пред общината в града. Междувременно сдружение с нестопанска цел, регистрирано на 8 юли т.г., е поискало да му бъдат предоставени безвъзмездно 50 дка общински имот във Варненския кв. Галата.

Това става ясно от текст на писмо, изпратено от кмета на града Иван Портних до председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, съобщава Дневник. 

Според съдържанието на документа заявлението за предоставянето на имота е подадено от сдружението "Еко парк Галата". Като своя цел то е посочило "управление, поддръжка и облагородяване на парк в кв. Галата".

Тъй като според сега действащото законодателство и наредбите на местната администрация във Варна, общински имоти се предоставят безвъзмездно само с решение на Общинския съвет, Портних предлага той да разгледа заявлението на "Еко парк Галата" на следващото си заседание.

Справка в сайта на Агенцията по Геодезия, картография и кадастър показва, че става дума за бивш военен имот, прехвърлен на Община Варна през 2013 г. Някогашното поделение на бреговата охрана се намира високо над морския бряг и граничи с асфалтов път, а от него се открива панорамна гледка към Варна и целия залива пред града.

Според отразеното в Кадастъра става дума за урегулиран поземлен имот във вилните зони "Черноморец" и "Прибой". Той е предвиден за застрояване.

Предложението за безвъзмездното прехвърляне на 50 дка държавен имот на "Еко парк Галата" предстои да бъде гласувано на сесия на варненския Общински съвет, свикана в понеделник. За приемането му са необходими две трети от гласовете на съветниците.