Варненски астрономи подписаха петиция срещу сателитите на Мъск

Актуални новини
12:16 - 01 Юни 2020
4364
Варненски астрономи подписаха петиция срещу сателитите на Мъск

Варненски астрономи са подписали глобалната петицията срещу сателитите на Илон Мъск. В орбита вече са изведени около 300 спътника, като тенденцията е броят им бързо да се увеличи и да достигне до 42 000! Точно това силно притеснява астрономите, защото тяхната работа ще стане почти невъзможна, съобщава БНР. 

"Ние астрономите имаме наблюдения от Земята. Когато се наблюдава от Земята, тогава през вашето поле на наблюдение минават тези сателити. Тогава идва и проблемът - трябва да коригираме всички тези данни, а това изключително затруднява нашата работата и я прави много тромава", оплакват се българските астрономи. 

Те подчертават, че всички наземни телескопи - всеки един от които струва по няколко милиона лева,  изведнъж ще станат не толкова функционални.

"Ние вече трябва да мислим за телескопи извън нашата земна повърхност, тъй като е изключително голямо предизвикателство да коригираме всички данни", поясняват от обсерваторията. 

В края на април в небето над България десетки светлини преминаха една след друга по небосвода, съобщиха агенциите тогава. Оказа се, че това са сателитите на Илон Мъск от проекта "Старлинк". Този проект  предвижда осигуряването на достъп до високоскоростен интернет от космоса. В орбита до края на март бяха изведени 300 спътника, като се очаква броят им да се увеличи и евентуално да достигне до 42 000.

Сателитите бяха забелязани в небето над цяла България - те се намират на 550 км. от Земята и лесно могат да бъдат наблюдавани с невъоръжено око. Оказа се обаче, че те са огромна пречка за професионално набюдаващите небето от земята. 

Междувременно стана ясно, че от първи юни отваря своите врати за посещения Националната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник” във Варна. Залата обаче ще се пълни само на 30% - съгласно противоепидемичните мерки.