ВАРНЕНСКИ ДРАМИ: Главният архитект не се дава на Портних, отиват на съд (ВИДЕО)

Виктор Бузев и кметът отдавна имали сметки за разчистване

Политика
18:38 - 24 Април 2023
5222
ВАРНЕНСКИ ДРАМИ: Главният архитект не се дава на Портних, отиват на съд (ВИДЕО)

Главният архитект на Варна Виктор Бузев е подал жалба в административния съд срещу заповедта на кмета на града Иван Портних за временното му отстраняване от длъжност. Това става ясно от прессъобщение на съда.

Бузев е обжалвал нареждането на Портних за временното му отстраняване за периода до приключване на дисциплинарното дело, образувано срещу него на 20 април т.г., и с която е допуснато предварителното изпълнение на нареждането.

Главният архитект на Варна е посочил в жалбата си, че не е бил надлежно уведомен за откриване на производство по отстраняването му от длъжност, не му е предоставена възможност за обяснения и възражения в разумен срок, както и че не му е била поискана оставка по надлежния ред.

Портних съобщи за поисканата оставка на спешно свикан брифинг миналия вторник. Основният мотив за това била липсата на цялостна визия за развитието на Варна и неизпълнение на проектите, с които си "стиснали ръцете преди 10 години".

В близо половинчасово експозе Портних хвърли върху Виктор Бузев вината за презастрояването на града през последните години, пасивност по ключови проблеми като прословутата Дупка в центъра на Варна и неефективност при опазване на културно-архитектурното му наследство.

Според източници от Морската столица Портних и Бузев са скарани от години заради разрешенията за поставяне на преместваеми търговски обекти в курорта Златни пясъци.

С жалбата, подадена днес, Виктор Бузев е поискал отмяна на заповедта за отстраняването му от длъжност и предварителното й изпълнение. Съдът трябва да се произнесе по нея до края на утрешния ден.

Ексцентрикът Бузев е герой на песен, дело на още по-странния Стоян Роянов - Я Я. Да я чуем: