Варненският окръжен съд отказа да изпълни европейска заповед за арест

Новини
17:21 - 29 Ноември 2023
3479
Варненският окръжен съд отказа да изпълни европейска заповед за арест

Варненският окръжен съд отказа да изпълни европейска заповед за арест за предаването на Владимир Г., който се издирва от съдебните власти в Германия за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество, съобщи БНТ.

В документите, изпратени от германските власти, е посочено че Владимир Г. е работил в колцентър с офиси в София и Варна, който се ръководел от чуждестранни граждани. Според разследващите, Владимир Г., както и други т. нар. „агенти по задържане“, се представяли с фалшива самоличност по телефон и електронна поща на германски граждани.

Подвеждали своите клиенти да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти с обещания за високи печалби, като използвали манипулативен софтуер, за да ги заблудят, че вложените пари се увеличават. Инвестиции не били правени, а депозираните средствата, били превеждани по сметки на престъпната група.

Германската прокуратура разследва Владимир Г. за това, че от 01.08.2019 г. до 29.07.2020 г. е извършил 32 престъпления, като направените чрез схемата депозити са в размер на 432 824 евро, както и три опита за измама в размер на общо 55 000 евро. Според германския Наказателен кодекс, максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинен мъжът, е 15 години затвор. Българинът беше задържан на 25 октомври във Варна.