Варварство: Изтриха графити на Банкси , оценени на 7,5 млн. паунда

Култура
00:10 - 16 Юли 2020
4142
Варварство: Изтриха графити на Банкси, оценени на 7,5 млн. паунда

Властите в Англия изтриха графити на Банкси, оценени на 7,5 милиона паунда. Уличният художник изрисува лондонското метро с плъхове. Вчера, облечен в предпазно облекло и с маска, Банкси явно се представял за служител на метрополитена, който дезинфектира вагоните.

Вместо това обаче той е изрисувал графити с плъх, който киха, както и много други плъхове. Посланието е му да се носят предпазни маски, а произведението му бе оценено от арт-критици на 7,5 милиона паунда. Художникът, чиято самоличност не е известна, се превърна в една от най-прочутите личности на съвременната арт сцена с поредица от вдъхновяващи творби на публични места. 

Броени часове след арт-акцията от Лондонската служба по градския транспорт съобщиха, че вече са изличили новото произведение на Бански, защото то нарушавало забраната за графити в метрото. В съобщението се казва още, че посланието на Банкси все пак заслужава насърчение и на художника ще бъде предоставено подходящо място, където да представи "нова версия на посланието си".

Банкси вече осъществи няколко арт-акции, с които зае ясна позиция спрямо кризата с коронавируса. През май, в знак на благодарност, той подари голяма картина на болницата в Саутхамптън. На картината е изобразено коленичило момченце, което люлее във въздуха кукла на медицинска сестра. Куклата е изпънала ръка подобно на Супермен и носи предпазна маска, бяла роба и престилка с червен кръст. Към тази своя акция Банкси добави и саморъчна бележка: "Благодаря за всичко, което вършите. Надявам се тази картина да внесе тук малко светлина, макар че е само черно-бяла".