ВАС: Изборът на Ешреф Ешрефов за кмет на Омуртаг е незаконен

Има несъответствия и нарушения при отчитане резултата от оспорените местни избори, обясниха от съда

Топ
16:14 - 17 Юли 2024
1132
ВАС: Изборът на Ешреф Ешрефов за кмет на Омуртаг е незаконен

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решение на Административния съд - Търговище, с което е обявен за недействителен изборът на Ешреф Ешрефов, издигнат от МК "Съюз на Демократичните сили /НДПС/" за кмет на Община Омуртаг, съобщиха от съда. Решението е окончателно.

Върховните магистрати изцяло споделят становището на първоинстанционния съд и установените несъответствия и нарушения при отчитане резултата от оспорените местни избори, и приема, че не е необходимо да се възпроизвеждат отново и в касационното решение. Според ВАС Административният съд в Търговище правилно е преценил, че протоколите на СИК и ОИК не отразяват вярно действителните резултати от избора. 

През февруари Ешрефов бе привлечен като обвиняем за това, че в периода от началото на 2019 г. до момента е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване съгласувано в страната на престъпления по чл. 282 (Престъпления по служба) и др. от Наказателния кодекс, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода” повече от три години. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица.