ВАС изисква експертиза за избора на кмет в с. Габровница

Драмата тръгна, след като загубилият кандидат Ваня Методиева поиска касиране на изборите и заведе дело

Новини
17:59 - 17 Май 2024
1941
ВАС изисква експертиза за избора на кмет в с. Габровница

Върховният административен съд поиска математико-статистическа експертиза за избора на кмет на монтанското село Габровница.

„Кандидатът за кмет Ваня Методиева спечели делото, а дали ще спечели изборите окончателно ще стане ясно по-късно. Съдът е направил сериозна преценка, тъй като оспорване на протоколите има, взети са и свидетелски показания. Очаквам вещите лица да си свършат работата надлежно и внимателно", заяви адвокатът й Александър Кашъмов.

ВАС е взел решения да се извърши повторно преброяване на гласовете подадени за тримата кандидати за кмет на кметство, община Монтана и да отговори съответстват ли данните от него по процесните СИК и ОИК протоколи, да се провери действителните и недействителните бюлетини при съобразяване с разпоредбата на чл. 437 ИК, като предостави на съда копия от определените като недействителни бюлетини и спорните такива, да се свери номерата на използваните в избора бюлетини с номерата върху кочаните от бюлетини използвани за гласуването за кмет на кметство при съобразяване с разпоредбата на чл. 427 ал. 5 ИК, както и тяхното отразяване в протокола на СИК, да се провери съответстват ли номерата на бюлетини с отрязъците от бюлетини с които е осъществено гласуването съгласно чл. 209 ал. 2 ИК; и да се провери кочаните от бюлетини определени като неизползвани съответства ли на данните за тях в протокола на ОИК .

Съдът присъди и 2000 лева за разноски от подалата касационната жалба, което е обичайна практика.

Габровница се прочу със скандалното видео от преброяването на бюлетините в изборната нощ на 29 октомври 2023 година, излъчено по БТВ. Загубилият кандидат за кмет на селото Ваня Методиева поиска касиране на изборите и заведе дело. След повторно броене на бюлетините Административен съд Монтана потвърди избора на Рангел Иванов за кмет на Габровница.

По- късно с определение делото бе върнато за ново разглеждане от друг състав на Административен съд – Монтана.