ВАС отхвърли опита за блокиране на сметосъбирането в Пазарджик

Новини
14:36 - 18 Юни 2024
1569
ВАС отхвърли опита за блокиране на сметосъбирането в Пазарджик

С окончателно решение на Върховния административен съд делото за възлагането по неотложност на временната поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване за Пазарджик и селата Ивайло, Главиница и Мокрище беше спечелено от Община Пазарджик. Това съобщиха от кметската администрация.

Върховният административен съд отхвърли окончателно жалбата на „Омега Интерклийнър" АД срещу решение на кмета на Пазарджик Петър Куленски за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление за сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци на регионалното депо край с. Капитан Димитриево.

Върховните магистрати постановиха, че абсолютно всички законови изисквания са били спазени и действията на общината са били навременни и адекватни с цел защита живота и здравето на гражданите.

ВАС оставя без уважение искането на „Омега Интерклинър" АД за присъждане на разноски по делото, като на свой ред осъжда „Омега Интерклинър" АД да заплати на Община Пазарджик сумата от 2400 лева съдебни разноски.

По казуса „Новото време – Пазарджик" широко тиражираше становището, че възлагането по неотложност е незаконно и в условия на липса на прозрачност в подкрепа на твърденията на „Омега Интерклинър" АД . И Община Пазарджик, и Комисията за защита на конкуренцията, и Върховният административен съд опровергават това твърдение категорично, като решението е окончателно.