ВАС поряза КЗК по казуса „Гинка и ЧЕЗ”

Икономика
19:41 - 13 Май 2021
3080
ВАС поряза КЗК по казуса „Гинка и ЧЕЗ”

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което регулаторът забрани на  „Инерком“ да купи бизнеса на „ЧЕЗ България“ през 2018 г.

Мотивът за забраната на комисията бе, че ще компанията на пазарджиклийката Гинка Въбракова ще има господстващо положение. ВАС връща преписката на антимонополният орган за ново произнасяне при спазване задължителните указания на съда по тълкуване и прилагане на закона. Решението на съда обаче не окончателно и може да се обжалва.

Върховните съдии приемат, че обединената група на "Инерком“ и ЧЕЗ не би имала господстващо положение. Установява се, че общият пазарен дял след осъществяване на сделката между двете компании  на база произведения ток спрямо общоти количества от фотоволтаични централи би бил в нисък размер и не би попречил на ефективната конкуренция на пазара.

Според икономическа експертиза делът на обединената група на база инсталирани мощности във фотоволтаични централи е 2,517 %. Този размер е много по-нисък от приетитите за господвоща положение 40%.

Гинка Върбакова коментира, че очаквала подобно решение, но уточни, че договорът им с ЧЕЗ за покупка на бизнеса им в България е изтекъл. Уточни обаче, че повече информация ще даде след консултация с адвокатите на компанията.