ВАС преформулира въпроса на тълкувателно питане за принадлежност към ДС

Новини
15:22 - 27 Ноември 2020
1353
ВАС преформулира въпроса на тълкувателно питане за принадлежност към ДС

Общото събрание на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) гласува да се преформулира въпрос по тълкувателно дело, свързан с прилагането на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Тълкувателното дело във ВАС беше образувано през миналата година по искане на главния прокурор заради противоречива съдебна практика при прилагането на закона по отношение на хора, за които с влязъл в сила акт е установена принадлежност към ДС.

Най-общо тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров попита трябва ли всеки път да се обявява, че някой е бил агент или щатен служител на бившата ДС, когато попадне в списъците за проверка, а около миналато му всъщност да няма нови документи.

През годините хора, чиято принадлежност към ДС е била обявявана няколко пъти, са завеждали дела. Понякога са ги печелили, понякога са ги губели. Точно заради противоречивата съдебна практика главният прокурор поиска тълкуване от ВАС.

Върховните съдии гласуваха единодушно въпросът да се преформулира в следния смисъл:

„Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия има ли материална компетентност (извън случаите по чл. 28 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия) да се произнася с второ и последващи решения с диспозитив „обявява установената и обявена принадлежност“ към органите по чл. 1 от същия закон за конкретно лице, при липсата на нови доказателства, за което вече с влязло в сила нейно решение е установена и обявена такава, предвид императивната разпоредба на чл. 26 от същия закон?“.

Следващата фаза от тълкувателното дело е изслушване на становища от страните.