ВАС пусна колите в Морската градина на Варна

Общество
21:45 - 02 Декември 2019
2653
ВАС пусна колите в Морската градина на Варна

Върховният административен съд (ВАС) нареди да се прекратят действията по осъществяване на контрол за спазване на забраната за движение на МПС на територията на м. „Салтанат” във Варна - Морската градина.

В мотивите си ВАС сочи, че от представените по делото доказателства се установява, че е започнала процедура по одобряване на общ административен акт, а именно: промени (актуализация) в Генералния план за организация на движението на територията на Община Варна, но процедурата не е приключила и няма издаден административен акт. Следователно и извършваната контролна дейност от служителите на "Общинска полиция" Варна във връзка с поставените знаци ("В2" и „Т17”) не се основава на административен акт или закон.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че през септември спряха достъпа на автомобили до местност "Салтанат" в Приморски парк Варна, но стана ясно, че забранителните знаци са поставени преди да е влязъл в сила нормативният акт за това.

Ето какво точно гласи решението:

Върховният административен съд на Република България с Определение №16151І27.11. 2019 г. НАРЕЖДА ДА СЕ ПРЕКРАТЯТ безусловно действията на кмета на Община Варна и на служители при звено „Общинска полиция” - Варна, изразяващи се в поставяне и държане на нови пътни знаци "В2" и „Т17” в началото на пътя от бул. "Княз Борис I", при КПП "Делфинариум", м. "Салтанат", гр. Варна, както и действия на служители на звено „Общинска полиция” – Варна по осъществяване на контрол за спазване на забраната за движение на МПС на територията на м. „Салтанат”, гр. Варна. С това свое разпореждане ВАС ОТМЕНЯ Разпореждане № 12646 от 19.09.2019 г. на Административен съд – Варна по адм. д. № 2624/2019 г.

Именно в Морската градина на морската столица румънецът Адриен Кр. уби с колата си 5-годишно дете. Тогава варненци скочиха с искане за забрана на автомобили в района, но сега ВАС пусна отново колите в градината.