ВАС разпореди: Министърът на образованието да провери дали Петър Илиев законно е станал доцент

Кандидатът за министър на правосъдието от ИТН бе повишен в длъжност в Тракийския университет

Топ
12:48 - 04 Септември 2024
1675
ВАС разпореди: Министърът на образованието да провери дали Петър Илиев законно е станал доцент

Министърът на образованието е компетентен да реши дали преподавателят по право от Тракийския университет Петър Илиев законно е станал доцент. Това става ясно от определение на Върховния административен съд (ВАС) от 2 септември.

Юристът се прочу през 2021 г. като кандидат за министър на правосъдието от "Има такъв народ", когато партията спечели изборите. Името му дори беше спрягано за премиер и вътрешен министър. Към онзи момент той беше асистент в катедрата по конституционно право на Юридическия факултет на Софийския университет. Името на Илиев беше забъркано в скандал за плагиатство. Имало е съмнение, че в своя книга той взел цели абзаци, включително и с грешките, от докторската дисертация на доц. Наталия Киселова. Етичната комисия на Софийския университет образува проверка, но Илиев не дочака нейното решение и напусна Юридическия факултет на СУ. Така избегна и наказание. После отиде да преподава в Библиотекарския университет „Правни принципи на
лидерството".

Междувременно Тракийският университет обяви конкурс за доцент на половин щат в специалност „Публично право" към Стопанския факултет, а Илиев се оказа единствения кандидат.

Гласуването било проведено на 30 май 2023 г, в него участвали 20 членове на Факултетния съвет с право на глас. Гласуването приключило с резултат 10 гласа „за", 9 гласа „против" и една невалидна бюлетина. На 15 юни 2023 г. Илиев е утвърден като доцент.

В прокуратурата в Стара Загора обаче постъпват сигнали, че един глас не стигнал на Илиев да стане доцент. На 28 август държавното обвинение, което прави проверка, иска Факултетният съвет да преразгледа решението си.
Прокуратурата посочва, че "в случая обикновеното мнозинство е изисквало поне 11 гласа „за", а със „за" са гласували само 10 от членовете на Факултетния съвет".

Сочи се още, че в протокола липсва отбелязване дали останалите двама членове на Факултетния съвет, които имат право на глас, са гласували или не са гласували и как, като в случай, че са налични две бели бюлетини е следвало да се броят и техните гласове като „въздържал се".

"В протокола е обърнато внимание за липсата на изказвания от членовете на Факултетния съвет. Не е прието направеното предложение за прегласуване на решението за избор на предложения от научното жури кандидат. Вместо това Факултетният съвет е решил да подаде доклад до ректора на Тракийския университет с резултатите от гласуването. Към решението липсват и мотиви", се казва в проверката на държавното обвинение.

На 14 септември 2023 г. е проведено заседание на Факултетния съвет, на което деканът на Стопанския факултет е запознал членовете на съвета с постъпилото предложение от прокуратурата за възобновяване на административното производство и прегласуване.

Два дни по-рано, на 12 септември 2023 г., има искане от Петър Илиев да участва в дискусиите и да бъде изслушан. С оглед възможността му да участва е поискал заседанието да бъде проведено след 23 ноември 2023 година. Едва в края на февруари тази година Факултетният съвет се занимава с казуса и взима решение да го отложи за следващо заседание, поради "възникнали въпроси във връзка с сроковете и последиците при възобновяване на административното производство".

Така в края на март тази година случаят стига до административния съд в Стара Загора, а после и до ВАС.
Върховните магистрати посочват в своите мотиви от 2 септември, че "актовете на органите за управление на висшето училище, съответно на научната организация за заемане на академичните длъжности и актовете за присъждане на научни степени, могат да се оспорят по административен ред пред министъра на образованието и науката". Затова и казусът с научната титла на Петър Илиев се прехвърля в Министерството на образованието.