ВАС реши: На балотажа в неделя гласуваме и с машини

Политика
20:17 - 30 Октомври 2023
5372
ВАС реши: На балотажа в неделя гласуваме и с машини

Върховният административен съд се произнесе по казуса с машините за вота.

Окончателното решение на съдиите е, че още на втория тур на местните избори в неделя ще можем да гласуваме и с машини, предаде Нова тв.

Общо 12 жалби постъпиха в събота по електронен път от ЦИК във ВАС. Съгласно Изборния кодекс те трябва да бъдат разгледани и по тях да има съдебно произнасяне в тридневен срок от постъпването им.

Подадените жалби са от ПП-ДБ, ПП „Единение“, от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов, както и от шест физически лица в качеството им на избиратели.

Заседанието приключи за около 30-тина минути – на него аргументи по темата сблъскаха представители на ЦИК и на недоволните от решението.

Жалбоподателите, сред които и ПП-ДБ смятат, че решението е незаконосъобразно и страда от съществени процесуални пороци.

Машинното гласуване може да бъде забранено, само ако Министерството на електронното управление откаже да издаде удостоверение за съответствие.

Това не само не се е случило, а напротив, такова удостоверение е било издадено, каза пред съда депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова. И тя, и останалите жалбоподатели остро реагираха срещу постановяването на решението само въз основа на една справка на ДАНС, която тя нарече:

"Литературен разказ с предположение в рамките на три страници, без да удостоверява по надлежен ред каквито и да е било факти и обстоятелства, които попадат в хипотезите на изборния кодекс и могат да доведат до отмяна на машинното гласуване. Правовата държава трябва да се отстоява със съответните процедури, а не с политически скандали или други активни мероприятия".

Колегата ѝ Васил Пандов се възмути от признанието на представителите на ЦИК, че са взели решението по целесъобразност:

"Централната избирателна комисия по целесъобразност да ограничи правата на българските граждани за гласуване. Ами по целесъобразност има Конституция, има разделение на властите".