ВАС ще гледа Закона за хазарта заради решенията в полза на Васил Божков

През ноември м. г. съдът отмени два акта на фирми на бизнесмена беглец

У нас
17:06 - 21 Март 2023
2197
ВАС ще гледа Закона за хазарта заради решенията в полза на Васил Божков

Върховният административен съд ще тълкува Закона за хазарта, след като през ноември м. г. отмени два акта на фирми на Васил Божков. 

Върховните съдии ще разсъждават по два въпроса. 

Първият е: съгласно разпоредбата от Закона за хазарта шефът на Държавната комисия по хазарта има ли право да издава актове за установяване на публични държавни вземания, ако се приеме, че таксата и променливата част от нея, не са били платени навреме. 

Вторият въпрос е: нищожен ли е акт за установяване на публично държавно вземане на шефа на Държавната комисия по хазарта, ако се установи, че е постановен в противоречие с решение на Държавната комисия по хазарта.

До това тълкувателно дело се стигна, след като на 10 ноември миналата година ВАС отмени решение на административния съд в София от 2020 г. и обяви за нищожен акт за установяване на публично държавно вземане на обявеното в несъстоятелност „Евробет“ ООД.

Този акт бил издаден на 14 февруари 2020 г. от председателя на Държавната комисия по хазарта. Според върховните магистрати, които са гледали делото през ноември, той бил недействителен поради материална некомпетентност на неговия председател. 

Тогава в съдебното си решение магистратите  установили, че в съответствие с утвърдените правила "Евробет" като организатор на хазартни игри, е подавал всеки месец декларация за стойността на получените такси и комисионни по Закона за хазарта.

ВАС се произнесе и по друго дело, че „Еврофутбол“ ООД на Васил Божков не държи на държавата близо 329 млн. лв.

Комисията по хазарта беше закрита през лятото на 2020 г.