ВАС върна делото срещу строежа на "Струма" край Кресна

Предмет на делото е писмо на министъра на околната среда и водите до шефа на АПИ

Топ
16:53 - 15 Януари 2024
1666
ВАС върна делото срещу строежа на "Струма" край Кресна

Върховният административен съд върна на Административния съд в София за ново разглеждане дело срещу строежа на Пътна връзка "Кресна", която е част от АМ "Струма". С отмененото определение на административния съд е оставена без разглеждане жалба на Сдружение за дива природа „Балкани" срещу писмо на министъра на околната среда и водите и е прекратено производството по делото.

Предмет на делото е писмо на министъра на околната среда и водите до шефа на АПИ, с копие до Министерство на регионалното развитие на благоустройството. В него е потвърдено, че не се изисква процедура по екологична оценка и оценка за съответствие за проект за доизграждане на пътна връзка  „Кресна" по километража на АМ "Струма" на Лот 3.2, Лот 3.3, попадащ в обхвата на Лот 3.2, землище на Кресна.

В писмото е посочено, че за инвестиционен проект „Подобряване на трасето на Лот 3.2 на АМ „Струма" е проведена процедура по ОВОС, в рамките на която е извършена процедурата по оценка за съответствие и целите на опазване на защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000 и процедурата е приключила с Решение по ОВОС от 2017 г. на министъра на околната среда и водите, с което се одобрява осъществяването на инвестиционния проект.

В писмото е отбелязано, че влязлото в сила Решение по ОВОС е достатъчно основание за одобряването на проекта.

Върховните съдии обаче не са на това мнение. Те смятат, че писмото е само едно становище като етап от цялостната процедура по изготвяне и приемане на изменението на плана.

Становището по екологичната оценка е крайният завършващ акт на едно специално нормативно регламентирано производство, казват съдиите.