Вашингтон иска световен минимален данък

Министърът на финансите на САЩ търси международна подкрепа за ключов източник на приходи

Новини
10:29 - 06 Април 2021
2038
Вашингтон иска световен минимален данък

Министърът на финансите на Съединените американски щати Джанет Йелън настоя за световен минимален праг на корпоративните данъци, търсейки международна подкрепа за ключов източник на приходи в плана за инвестиции в инфраструктура на стойност $2,3 трлн., пише The Wall Street Journal, цитиран от money.bg.

Предложението на президента Байдън включва повишаване на корпоративния данък от 21% на 28%, което ще превърне в САЩ в една от страните с най-висок налог. Планът на държавния глава включва и минимален данък от 21% върху чуждестранните доходи на компаниите. Ако САЩ повиши данъците, световен минимален данък ще попречи на компаниите, чиито централи са в други държави, да се сдобият със значително предимство.

Искането на Йелън идва в седмицата, в която министрите на финансите по света се подготвят за виртуалната среща на Международния валутен фонд и Световната банка.

Ако планът на Байдън влезе в сила без световен минимален данък, американският адрес на компаниите ще се превърне в недостатък — бизнесите, които имат централи в други страни просто ще са по-печеливши заради по-малкия налог.

Един потенциален ефект от това е, че американските бизнеси просто могат да бъдат придобити от чуждестранни конкуренти.

Задачата пред Йелън не е лесна, а идеята не е нова. Но преговорите с другите държави вървят мудно. Разговорите са свързани и с дебата къде да се облагат приходите на компаниите — в държавата, в която са регистрирани или в тази, от която ги получават.